x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlin: Reîntâlnire a foştilor lideri Helmuth Kohn, George Bush şi Mihail Gorbaciov

Berlin: Reîntâlnire a foştilor lideri Helmuth Kohn, George Bush şi Mihail Gorbaciov

31 Oct 2009   •   00:00

Trei lideri din Războiul Rece - Helmut Kohl, 79 de ani, George Bush, 85 de ani, şi Mihail Gorbaciov, 78 de ani - se vor întâlni sâmbătă la Berlin cu Angela Merkel, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, relatează AFP. Fostul cancelar german (1982-1998), fostul preşedinte american (1989-1993), fostul lider sovietic (1985-1991) şi cancelarul de abia reales vor discuta despre toamna lui 1989 la o masă rotundă, înainte de celebrările din 9 noiembrie.



Evenimentul va fi organizat în fostul Berlin de Est. Seara, cei trei foşti lideri vor fi oaspeţii grupului de presă Springer, editor al cotidianului Bild, cu cel mai mare tiraj din ţară, şi al Die Welt. Axel Springer, care şi-a instalat grupul de presă într-o parte a Zidului şi al cărui birou avea vedere la Berlinul de Est, şi-a pus ziarele în serviciul reunificării şi al luptei împotriva comunismului.

Pentru celebrările din 9 noiembrie, Gorbaciov şi fostul lider polonez Lech Walesa vor trece cu Merkel pe la fostul punct de frontieră de pe Bornholmer Strasse, primul care s-a deschis, în seara de 9 noiembrie 1989. O "Sărbătoare a libertăţii" se va deschide printr-un concert în aer liber al orchestrei Operei din Berlin sub bagheta israeliano-argentinianului Daniel Barenboïm. Seara, mii de piese de domino de 2,50 metri înălţime vor fi dărâmate simoblic, pe doi kilomtri, în plin centrul capitalei. Organizatorii speră că sute de mii de persoane vor asista la acest spectacol.

×
Subiecte în articol: externe