x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi câştigă şi când pierde

Berlusconi câştigă şi când pierde

de Carmen Plesa    |    30 Mar 2010   •   00:00
Berlusconi câştigă şi când pierde
Sursa foto: Tiziana Fabi/Afp/Mediafax

Coaliţia aflată la guvernare în Italia îşi poate pune laurii victoriei, după alegerile regionale, deşi scorul i-a fost defavorabil.

Alegerile care au avut loc duminică şi luni în 13 regiuni din Italia au arătat, pe hârtie, o victorie a coaliţiei de centru-stânga, însă adevăraţii învingători au fost reprezentanţii puterii de la Roma.

Partidul democrat (Pd), de centru-stânga, şi aliaţii săi au câştigat în 7 regiuni, iar victoria a revenit PdL (Il Popolo della Liberta), formaţiunea lui Berlusconi, şi Ligii Nordului, împreună cu care guvernează, în celelalte  6 regiuni.

În 2005, centru-dreapta abia se vedea pe harta Italiei, la alegerile regionale, pentru că reuşea să câştige în doar două regiuni.

În timp ce Pd şi aliaţii săi de stânga au confirmat în  Liguria, Emilia-Romagna, Toscana, Marche, Umbria, Puglia şi Basilicata, coaliţia de centru-dreapta şi-a păstrat Lombardia şi Veneto, dar şi-a mai adjudecat şi Piemonte, Lazio, Calabria şi Campania. Pentru prima dată, două regiuni vor fi guvernate de reprezentanţi ai extremiştilor de la Liga Nordului, după ce în Veneto a câştigat Luca Zaia, iar în Piemonte a învins Roberto Cota.

Tot o premieră în istoria regionalelor italiene este faptul că în Lazio a câştigat o femeie. Renata Polverini s-a bucurat în permanenţă de sprijinul premierului Berlusconi.


EXTREMIŞTII, MOTORUL SUCCESULUI

Coaliţia de la putere îşi poate pune laurii victoriei şi din alte două motive. A câştigat în regiuni foarte populate, precum  Lazio (cu Roma),  Lombardia (cu Milano) sau Piemonte (cu Torino) şi, mai mult decât atât, a cucerit nordul, adică regiunea cea mai dezvoltată, din punct de vedere economic, a Italiei.

"Aceasta este victoria mea",a strigat fericit Berlusconi, la aflarea rezultatelor, mai puţin preocupat de partenerii de la Liga Nordului. De altfel, despre liderului formaţiunii extremiste, Umberto Bossi, premierul italian a declarat, ieri, că este "un aliat fidel, cu care se poate învinge".

Votul a demonstrat însă că mai degrabă Liga Nordului este motorul coaliţiei aflate la putere la Roma. Şi devine destul de clar că, în aceste condiţii, Umberto Bossi va şti să-şi impună propria agendă în executiv, pentru că fără Ligă, Berlusconi nu ar avea majoritate în Parlament.

Comunităţile cele mai mari de români se află în Italia în zonele Lazio, Lombardia şi Piemonte, unde va guverna PdL, respectiv Liga Nordului.

×
Subiecte în articol: externe