O judecătoare din Milano a decis azi ca premierul italian Silvio Berlusconi, acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o prostituată minoră, să fie judecat în procedură imediată. Berlusconi va avea parte la Milano, unde se va desfăşura procesul, de un complet de trei judecătoare, în condiţiile în care în Peninsulă este o adevărată mişcare feminină împotriva premierului.
Procesul lui Berlusconi va începe la 6 aprilie 2011, în faţa unui complet exclusiv feminin format din judecătoarele Giulia Turri, Orsola De Cristoforo şi Carmen D'Elia.
Trioul feminin va trebui să stabilească dacă Berlusconi a întreţinut relaţii sexuale cu marocana Karima el-Mahroug (alintată "Ruby”) pe când aceasta era încă minoră. De asemenea, magistraţii vor verifica dacă premierul a sunat la poliţia din Milano şi a cerut eliberarea lui "Ruby”, acuzată de o infracţiune. Berlusconi le-ar fi spus atunci poliţiştilor să o elibereze pe tânără pentru că aceasta e... nepoata lui Hosni Mubarak, pe atunci preşedinte al Egiptului.
Apărătorii premierului italian au declarat că se aşteptau la o asemenea decizie, potrivit La Stampa, .
Circa 1 milion de femei au ieşit în stradă duminică, în Italia, dar şi în alte ţări, pentru a cere demisia lui Berlusconi şi a protesta faţă de modul în care premierul tratează femeile, faţă de petrecerile deochiate ale acestuia şi comportamentul vulgar.
La Londra, Geneva, Bruxelles, Tokio, femeile au afişat pancarte pe care scria: "Silvio, bucură-te de bunga-bunga la închisoare!”. Bunga-bunga este o expresie lansată de presa italiană, care face referire la petrecerile cu femei ale premierului.
"Unchiul lui Ruby a demisionat, pe când şi tati?” - au afişat milaneze ieşite să protesteze. "Papi” ("tati”) e numele de alint pe care-l foloseau fetele pentru Berlusconi, iar mesajul face referire la modul în care premierul a salvat-o pe "Ruby” de poliţişti, spunând că unchiul acesteia e Mubarak.
"Nudo o vestito per noi sei finito” (Dezbrăcat sau îmbrăcat, pentru noi eşti terminat), s-a strigat şi la Torino.
Rubygate în Peninsulă
Decizia magistraţilor din Milano l-a înfuriat pe ministrul Justiţiei, Angelino Alfano. Pentru ministru faptul că magistraţii au decis judecarea în procedură imediată a premierului înseamnă că aceştia "nu au ţinut cont de ce a votat Camera”. "Acesta este o decizie care atentează la autonomia, suveranitatea şi independenţa Parlamentului”, a spus Alfano. Camera Deputaţilor din Italia a respins în urmă cu două săptămâni, cu 315 voturi pentru şi 298 împotriva, cererea procuraturii din Milano de a percheziţiona biroul contabilului lui Berlusconi, în dosarul "Ruby”.
Partidele de opoziţie din Italia cer demisia premierului, în timp ce formaţiunea lui Berlusconi susţine că acesta e persecutat de judecători.
Jurnaliştilor care au întrebat despre o eventuală demisie a premierului, ministrul Justiţiei le-a spus: "Şi prezumţia de nevinovăţie? Berlusconi are un mandat puternic, conferit de italieni”.
Ultimele sondaje arată însă că doi italieni din trei nu mai au încredere în Silvio Berlusconi.