Criza ostaticilor italieni din Irak si reluarea unui proces cu grave acuzatii de coruptie clatina serios fotoliul de premier al lui Silvio Berlusconi.
Un complet de judecata din Milano urmeaza sa reinceapa audierile intr-un proces ce-l are drept protagonist pe premierul italian Silvio Berlusconi. Procedurile judecatoresti ar urma sa dureze doua luni.MITA IN ANII â80. Dovezile indica, potrivit acuzarii, ca Berlusconi a mituit mai multi judecatori si a tras sforile in preluarea firmei de stat SME de catre afaceristi rivali. Totul s-a intamplat in anii â80, inainte ca premierul, cel mai bogat si influent om din Italia, sa se implice in politica. âNu ne temem, stim ca verdictul va fi pozitiv, desi nu e nimic pozitiv in faptul ca un prim-ministru este judecat", a declarat pentru BBC avocatul lui Berlusconi.
PROBLEME NOI. Reluarea procesului vine dupa ce o lege care i-ar fi garantat lui Silvio Berlusconi imunitate juridica pe toata durata mandatului a fost respinsa de Parlament. Ea nu este insa nici de departe cea mai grava problema cu care se confrunta acum premierul. Unda de soc provocata de uciderea unuia dintre cei patru ostatici italieni rapiti de rebelii irakieni ii ameninta atat popularitatea, cat si sustinerea politica. Pana in prezent, statulul lui Berlusconi de aliat al americanilor nu a parut sa-i deranjeze foarte mult pe italieni. Ceva proteste au aparut in noiembrie, dupa ce 19 militari italieni au fost ucisi la Nassiriya, dar s-au stins repede. Acum insa, tot mai multe voci ii cer socoteala pentru moartea civilului Fabrizio Quattrocchi, impuscat in cap de irakieni.
ECHILIBRU FRAGIL. Adversarii lui Berlusconi spun ca moartea celor 19 soldati a fost un avertisment pe care puterea de la Roma l-a ignorat, facand posibila tragedia de zilele trecute. âDe data aceasta, publicul italian fie va strange randurile in jurul premierului, fie va cere tot mai vehement retragerea trupelor", apreciaza analistul Paolo Belucci. Berlusconi a anuntat ca angajamentul militar al Italiei in Irak se mentine. Premierul este insa intr-un echilibru destul de fragil, asemanator cu al unui acrobat care merge pe sarma.
Irina Cristea
A murit ca un erou
âAm sa va arat cum moare un italian", au fost cuvintele spuse de Fabrizio Quattrocchi inainte ca executorii sa-i traga un glonte in cap. Detaliile despre ultimele sale clipe au fost facute publice de ministrul italian de Externe, Franco Frattini, care l-a descris drept un erou care si-a infruntat rapitorii. Fabrizio Quattrocchi, care lucra in Irak ca agent de securitate, a incercat sa-si dea jos cagula pe care i-o pusesera rapitorii, exact inainte ca unul dintre ei sa apese pe tragaci, si i-a sfidat pana in utlimul moment.