x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bernard Madoff a căzut din patul închisorii

Bernard Madoff a căzut din patul închisorii

de Sînziana Stancu    |    28 Dec 2009   •   00:00

Artizanul "schemei Ponzi", care a comis cea mai mare fraudă în cadrul fondurilor private de investiţii, de 65 de miliarde de dolari, pentru care execută acum o pedeapsă de 150 de ani de închisoare, a fost transferat la centrul medical al Universităţii Duke, din Durham.



În cădere, Madoff a suferit fracturi faciale, costale, iar unul dintre plămâni i s-a dislocat, potrivit informaţiilor transmise de postul de televiziune ABC. Cu o săptămână înainte, el fusese mutat la centrul medical al penitenciarului din Carolina de Nord, "din motive necunoscute", în presă zvonindu-se că ar fi fost agresat de către un alt deţinut, după o dispută verbală pe tema economiei statului. O purtătoare de cuvânt a Biroului Penitenciarului declarase atunci că informaţiile apărute în presă sunt pure speculaţii, precizând că Madoff urmează un tratament pentru palpitaţii şi tensiune arterială. Avocatul deţinutului, Ira Sorkin, a confirmat la rândul său că Madoff suferă de tensiune şi tahicardie.

O MARE MINCIUNĂ

La sfârşitul lunii august, New York Post scria, citând surse din interiorul penitenciarului, că Madoff are cancer în fază terminală şi că le spusese celorlalţi deţinuţi că nu mai are mult de trăit. Ulterior, conducerea închisorii infima oficial acest zvon.

În luna martie, Madoff a pledat "vinovat" pentru că a orchestrat schema piramidală "Ponzi", denumită astfel după numele unui mare escroc de la începutul anilor '20, prin care a păgubit mii de investitori, atrăgând de la ei depozite de mari sume de bani, în schimbul returnării unor dobânzi şi mai mari. În plasa lui Madoff au căzut de la fonduri private de investiţii şi grupuri non-profit până la celebrităţi din lumea politică, artistică şi cea a marilor întreprinzători. Iniţial, Madoff se bucura de reputaţia unui manager de fonduri foarte serios, dar până la urmă, când facerea Ponzi a început să iasă la iveală, el i-a luat deoparte pe fiii lui şi le-a mărturisit că "totul fusese o minciună".  

×
Subiecte în articol: externe