x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omul care vrea să revoluționeze transportul urban. A inventat bicicleta durabilă de carton de 70 de lei

Omul care vrea să revoluționeze transportul urban. A inventat bicicleta durabilă de carton de 70 de lei

15 Oct 2012   •   18:27
Omul care vrea să revoluționeze transportul urban. A inventat bicicleta durabilă de carton de 70 de lei

O bicicletă făcută în întregime din carton, dar care rezistă la șocuri și la contactul cu apa, are potențialul de a schimba definitiv felul în care oamenii se vor deplasa prin orașe, dat fiind prețul foarte mic pe care vehiculul îl va avea - echivalentul a 70 de lei. Acesta este motivul pentru care Izhar Gafni, un inginer de 50 de ani din Israel, va începe în câteva luni să producă aceste biciclete în masă.

"M-au fascinat mereu modalitatea de a folosi tehnologii neconvenționale cu materiale neconvenționale și am făcut acest lucru în mai multe ocazii. Însă culminarea acestei pasiuni a venit acum. Am muncit ani de zile pentru a stabili cum să elimin slăbiciunile structurale ale cartonului. Să faci o cutie de carton durabilă este ușor. Însă pentru a face o bicicletă, trebuie să găsești exact modul în care cartonul trebuie îndoit, în mai multe direcții. Am avut multe eșecuri, însă, într-un final, am descoperit metoda”, spune Gafni.

După ce cartonul a fost îndoit cum trebuie pentru a forma scheletul bicicletei, acesta este tratat cu materiale organice, care îl fac rezistent la apă și inifug. Apoi, cartonul este vopsit și lăcuit. Pentru a testa durabilitatea materialului, Gafni spune că a ținut cartonul în apă pentru câteva luni, fără ca acesta să se îmoaie sau să-și piardă proprietățile și tăria.

Bicicelta nu va include nicio piesă de metal. Chiar și mecanismul de frânare, roțile și pedalele sunt făcute din substanțe reciclate, însă Gafni nu a dorit să furnizeze detalii, dat fiind că încă nu a obținut un patent pentru aceste invenții.

Unul dintre primele modele din carton fabricate de Gafni a fost o trotinetă pentru fiica sa, pe care aceasta o folosește și în ziua de azi. Un ciclist pasionat, Gafni are mai multe biciclete performante, care valorează mii de dolari.

Bicicletele de carton, însă, vor costa maximum 20 de dolari (echivalentul a 70 de lei), prețul materialelor necesare fabricării unei biciclete fiind de 9 dolari.

Roțile sunt construite tot din carton. Nu vor avea anvelope, ci margini de cauciuc, reciclat de la automobile. În locul lanțului de metal, constructorul va folosi o curea de transmisie. Greutatea unei astfel de biciclete va fi de 9 kilograme. Alte modele vor avea un spațiu în care poate fi montat un motor electric, pentru cei care nu vor să dea la pdale.

Partenerul de afaceri al lui Gafni, Nimrod Elmish, spune că, dacă bicicletele vor avea succes, însuși planul de marketing va fi unul revoluționar. Datorită costului foarte scăzut de producție, crearea unor fabrici în țări cu mână de lucru ieftin și livrarea bicicletelor către clienți nu va fi rentabilă - costurile livrării fiind, uneori, mai mari decât al produsului.

În schimb, spune Elmish, planul de marketing prevede crearea de fabrici pe piețele locale. Cum procesul de fabricație va fi în mare parte automatizat, fabricile vor angaja, în principal, pensionari sau persoane cu handicap.

În plus, spune Elmish, dat fiind că multe state acordă subvenții sau stimulente fabricilor care folosesc materiale ”verzi”, costurile de producție pot ajunge la zero, caz în care este luată în calcul donarea acestor biciclete în zone defavorizate. În schimb, Elmish plănuiește să facă bani vânzând multinaționalelor dreptul de a-și plasa brandul pe produsele din carton.

Bicicleta de carton

×