x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden face presiuni asupra republicanilor pentru a sprijini în continuare Ucraina

Biden face presiuni asupra republicanilor pentru a sprijini în continuare Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2023   •   23:04
Biden face presiuni asupra republicanilor pentru a sprijini în continuare Ucraina
Sursa foto: Hepta

Președintele SUA, Joe Biden, i-a presat duminică pe republicanii din Congres să susțină un proiect de lege pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei, spunând că s-a „săturat” de răfuiala politică care aproape a dus la un blocaj în cadrul guvernului, potrivit Reuters.

Biden a vorbit după ce Congresul a adoptat sâmbătă un proiect de lege provizoriu care a prelungit finanțarea guvernului pentru mai mult de o lună și a evitat un blocaj care i-ar fi lăsat fără salariu pe majoritatea celor peste 4 milioane de angajați ai guvernului federal și ar fi tăiat o gamă largă de servicii.

Proiectul de lege, care a fost adoptat cu un sprijin larg din partea democraților și a republicanilor, a determinat un deputat să promită că îl va demite pe președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Proiectul de lege, care durează până la 17 noiembrie, nu a inclus ajutor pentru Kiev. Statele Unite au fost un susținător major al Ucrainei după invazia Rusiei, iar Biden a încercat să mobilizeze lumea, precum și țara sa, pentru a menține acest sprijin.

Biden a declarat că republicanii s-au angajat să ofere acel ajutor printr-un vot separat.

„Nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul Americii pentru Ucraina să fie întrerupt. Mă aștept pe deplin ca speakerul să își mențină angajamentul de a asigura trecerea și sprijinul necesar pentru a ajuta Ucraina în timp ce se apără împotriva agresiunii și brutalității”, a declarat el reporterilor de la Casa Albă.

Întrebat dacă poate avea încredere în McCarthy că va respecta înțelegerile, Biden a spus: „Tocmai am făcut una despre Ucraina, așa că vom afla”.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că Biden se referea la promisiunile republicanilor de a adopta un proiect de lege separat pe această temă.

Biden l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Washington luna trecută, că sprijinul puternic al SUA pentru războiul de respingere a invadatorilor ruși va fi menținut, în ciuda opoziției din partea unor parlamentari republicani.

Biden i-a îndemnat pe republicani să avanseze rapid pentru a evita o nouă criză în noiembrie.

„Disputa trebuie să ia sfârșit. Și nu ar trebui să existe o altă ... criză”, a spus el. „Îi îndemn cu tărie pe prietenii mei republicani din Congres să nu aștepte. Nu pierdeți timpul, așa cum ați făcut toată vara. Adoptați un acord bugetar pe durata unui an. Onorați înțelegerea pe care am făcut-o acum câteva luni”.

Biden a refuzat să se pronunțe dacă democrații ar trebui să îl susțină pe McCarthy dacă acesta ar avea nevoie de voturile lor pentru a-și păstra postul de președinte al Camerei. Președintele a spus că va lăsa liderii democrați din Congres să decidă acest lucru.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden ucraina republicani