x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden muncește la „Zidul lui Trump”

Biden muncește la „Zidul lui Trump”

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2023   •   08:45
Biden muncește la „Zidul lui Trump”

Administrația Biden a aprobat, pentru prima dată, construirea unei noi secțiuni a zidului pe care SUA îl ridică la granița cu Mexicul, în încercarea de a opri fluxul de imigranți. Astfel, circa 32 km de zid vor apărea în Ținutul Starr, din Texas, unde este raportat un număr mare de treceri ilegale peste frontieră.

 

Zidul este „o semnătură politică” a fostului președinte Donald Trump, căruia democrații i s-au opus vehement la vremea respectivă. Joe Biden a promis chiar că nu va construi nici un metru de zid, dacă va fi ales. Și, imediat după instalarea la Casa Albă, administrația sa a anunțat că ridicarea unui zid la granița de sud „nu este o soluție politică serioasă”.

 

Cum se apără o răzgândire 

 

Într-o declarație de presă emisă miercuri noapte, US Custom and Border Protection - serviciul american vamal și de frontieră - a explicat că ultima măsură luată acum de Washington este urmarea unei hotărâri din 2019 a Congresului. Atunci au fost alocate fonduri pentru construirea unei „bariere de graniță” pe Valea Rio Grande, iar Departamentul de Securitate Internă al SUA este chiar obligat să folosească fondurile în acest scop - susțin autoritățile de frontieră.

 

La rândul său, secretarul pentru securitate internă a SUA a spus că prelungirea zidului, pentru prevenirea trecerilor ilegale, este „o necesitate acută și imediată”.

 

Conform datelor guvernamentale, pe Valea Rio Grande au trecut în primele opt luni ale acestui an peste 245.000 de migranți, multe orașe anunțând că se află sub presiunea acestui flux.

 

Chiar primarul din New York prevede că adăpostirea celor 100.000 de nou-veniți în orașul său va costa 12 miliarde de dolari, în următorii trei ani. Primarul Eric Adams a mers săptămâna aceasta în Mexic, Columbia și Ecuador pentru a transmite un mesaj simplu: „Nu mai avem locuri”.

 

Oamenii ca oamenii, dar se pun în pericol plantele și animalele

 

Pentru construirea zidului, a fost necesar să se modifice zeci de legi, inclusiv cea a Aerului curat și cea a Apei bune de băut. 

 

Ecologiștii s-au revoltat, arătând că uriașa barieră trece prin habitatele unor animale și plante aflate în pericol. „Este descurajant să îl vezi pe președintele Biden coborând la acest nivel, renunțând la legile de mediu ale națiunii noastre pentru a construi ziduri de frontieră ineficiente, care ucis animalele sălbatice” a declarat Laiken Jordahl, de la Centru pentru Diversitate Biologică, citat de BBC.

 

Președintele Biden este supus unui val de critici privind politica sa în domeniul migrației. Autoritățile americane de la graniță au împiedicat 130.000 de oameni să intre în SUA în luna iulie și 180.000 în august, dar numărul celor care le scapă este uriaș. Președintele Mexicului a spus că, în fiecare zi, 10.000 de oameni ajung la granița cu SUA încercând să treacă în Nord.

 

În mandatul lui Donald Trump s-au construit 450 de mile de zid

După ce rivalul Biden s-a angajat să îi prelungească zidul, Trump a spus că actualul președinte „trebuie să facă toate celelalte lucruri pe care noi le făceam”

×
Subiecte în articol: biden zid Trump