x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BIG BROTHER/Angajaţi germani, spionaţi

BIG BROTHER/Angajaţi germani, spionaţi

de Sînziana Stancu    |    05 Feb 2009   •   00:00

Compania feroviară publică germană Deutsche Bahn şi operatorul de telefonie Deutsche Telekom au recunoscut ieri că au recurs la operaţiuni de supraveghere de mare amploare asupra salariaţilor lor.

Supravegherea a fost făcută în scopul depistării unor eventuale acte de corupţie, după cum au explicat reprezentanţii companiilor înfierate de opinia publică, scrie AFP, citând presa germană. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Deutsche Telekom a confirmat unele dintre informaţiile apărute în presa germană, potrivit cărora compania a luat pe şest, la puricat, în 2006, datele bancare a peste 100.000 de salariaţi, pe care le-au comparat cu cele ale furnizorilor, pentru a da de urma unor eventuale societăţi-ecran. Purtătorul de cuvânt a mai spus că demersul a răspuns exigenţelor americane privind lupta împotriva corupţiei şi că acestea s-au făcut cu ajutorul unor reprezentanţi ai salariaţilor.

SCANDAL EXTINS
Deutsche Bahn a intrat într-un scandal asemănător acum câteva zile. Scenariul este aproape identic. Un purtător de cuvânt al companiei publice feroviare a confirmat că, în 2005,  “a trecut în revistă” datele personale a  trei sferturi din angajaţi, tot pentru a descoperi eventuale “coincidenţe dubioase” cu cele ale furnizorilor. Săptămâna trecută, Deutsche Bahn recunoscuse că a procedat la operaţiuni similare şi în perioada 2002-2003. Expertul în politică internă al Partidului Social-Democrat (SPD), Dieter Wiefelsputz, a declarat ieri că, pentru cele întâmplate, şeful Deutsche Bahn, Hartmut Mehdorn, “ar face bine să înceapă să-şi caute de lucru”, sugerând astfel că acesta are toate şansele să îşi piardă postul.

×
Subiecte în articol: externe