x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BIG BROTHER CU EPOLEŢI/Poliţiştii britanici cu CIP

BIG BROTHER CU EPOLEŢI/Poliţiştii britanici cu CIP

de Sînziana Stancu    |    06 Feb 2009   •   00:00

Ofiţerii Poliţiei Metropolitane vor fi dotaţi cu microcipuri, astfel încât şefii lor să ştie în orice moment unde se află.



Măsura de tip Big Brother vizează, oficial, să le ofere o mai mare siguranţă celor 31.000 de poliţişti metropolitani, motiv pentru care inclusiv şeful lor, Ian Blair va fi "dotat" şi el cu un microcip. În spatele acestei menevre, scrie o respectabilă publicaţie consacrată acestei branşe, "Police Review", le permite şefilor să le "spioneze" subalternilor lor toate mişcările.

ROBIOCOP
Noul sistem electronic de supraveghere, denumit APLS (Automated Personal Location System) îl înlocuieşte pe cel de localizare prin radio, Airwave, căzut în desuetudine. Cu toate că li s-au explicat avantajele noului sistem, poliţiştii din Londra se tem că vor fi transformaţi în nişte "Robocops". Noua tehnologie le permite operatorilor din centrele de supraveghere să identifice locaţia terestră sau aeriană a oricărui poliţist aflat în timpul serviciului şi să comunice cu el. Dar poliţiştii, în afară de faptul că vor fi mai stânjeniţi de cip-uri, mai ales dacă vor să îşi mai ofere o pauză clandestină în timpul orelor de lucru, spun că tehnologia i-ar putea încurca mai degrabă, decât să-i ajute, pentru că vor fi tentaţi să urmeze ordinele superiorilor, în loc să-şi folosească propriile lor aptitudini şi cunoştinţe şi să se concentreze la ceea ce se petrece în jur, când sunt în misiuni.

"Îmi petrec o mare parte din timpul meu de lucru stând de vorbă cu oamenii în cafenele, parcuri sau oriunde altundeva, unde sunt solicitat. Dacă voi simţi respiraţia şefului meu în ceafă şi voi auzi, la ureche, ordinul lui de a aresta pe altcineva, nu voi avea sentimentul că îmi fac treaba aşa cum trebuie", a afirmat unul dintre ofiţeri.

Sistemul este unul dintre cele mai mari şi mai performante din lume la ora actuală, a informat compania Telent, căreia îi aparţine noua tehnologie, fără a da însă detalii despre modul de funcţionare şi structura aparaturii electronice pe care o vor purta, în câteva săptămâni, membrii Poliţiei Metropolitane.

×
Subiecte în articol: externe