x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţ diplomatic al Preşedinţiei franceze a UE - Mandat activ şi fertil

Bilanţ diplomatic al Preşedinţiei franceze a UE - Mandat activ şi fertil

de Sînziana Stancu    |    19 Dec 2008   •   00:00

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a făcut astăzi bilanţul Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, subliniind realizările avute la nivel european sub conducerea semestrială a Franţei.  



La eveniment a fost prezent şi ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Petr Dokladal, a cărui ţară va prelua ştafeta, la 1 ianuarie 2009, de la Franţa pentru următoarele şase luni. Ambasadorul francez, Henri Paul, a ţinut să sublinieze încă de la început faptul că Preşedinţia franceză a UE a fost una "extrem de activă şi fertilă", nu numai la nivel european, ci şi mondial. În acest context, Henri Paul a făcut referire şi la relaţiile foarte bune ale ţării sale cu România, cu care Franţa a semnat la începutul anului un parteneriat strategic.

EUROPA CARE PROTEJEAZĂ
Reamintind sloganul cu care Franţa a preluat preşedinţia UE în luna iulie – "O Europă care protejează" ­  Henri Paul a precizat că acesta a devenit realitate în decurs de şase luni, în domenii ca mediul, unde s-a încheiat un acord istoric, de reducere a emisiilor de gaze poluante până în 2020, agricultura, politica de migraţie şi azil, unde s-a încheiat un pact european ce va fi pus în practică în cel mai scurt timp, precum şi în domeniul educaţiei şi învăţământului. În ceea ce priveşte chestiunile legate de strategie europeană de securitate, ambasadorul francez a apreciat rolul jucat de România în eforturile pentru o viitoare negociere a unui acord ambiţios cu Republica Moldova şi pentru soluţionarea conflictului din Transnistria.

În ceea ce priveşte actuala criză economică mondială, ambasadorul francez a estimat că ţările membre ale UE au acţionat astfel încât au reuşit să evite "ce era mai rău, şi anume distrugerea sistemului bancar european". La sfârşit, Henri Paul i-a urat succes omologului său ceh, asigurându-l că ţara sa va prelua de la Franţa o Preşedinţie europeană plină de realizări importante.

×
Subiecte în articol: externe