Corepondenţă din Paris
La un an de la alegerea preşedintelui Nicolas Sarkozy, bilanţul său
este aspru judecat de către alegătorii francezi. Un sondaj publicat
duminică de săptămînalul Journal du dimanche arăta că 79% dintre
intervievaţi sînt de părere că acţiunile preşedintelui nu au adus nici
un fel de ameliorare în situaţia Franţei şi a francezilor.
Corepondenţă din Paris
La un an de la alegerea preşedintelui Nicolas Sarkozy, bilanţul său este aspru judecat de către alegătorii francezi. Un sondaj publicat duminică de săptămînalul Journal du dimanche arăta că 79% dintre intervievaţi sînt de părere că acţiunile preşedintelui nu au adus nici un fel de ameliorare în situaţia Franţei şi a francezilor. La ultimul sondaj din noiembrie 2007, scepticii erau doar 38%. De data aceasta însă, criticile nu vin doar din partea alegătorilor opoziţiei, ci chiar din propria tabără, 50% dintre simpatizanţii UMP (Uniunea pentru Mişcarea Populară, partidul lui Nicolas Sarkozy) dezaprobă acţiunea guvernului şi a preşedintelui.
SCADEREA POPULARITAŢII. În această atmosferă destul de încărcată, confruntat cu o scădere a încrederii populaţiei şi cu sondaje din ce în ce mai devaforabile, Nicolas Sarkozy se pregăteşte să marcheze un an de la alegerea sa în fruntea republicii printr-o intervenţie televizată care va avea loc joi 24 aprilie. Divizată în trei părţi : politică internaţională, economie şi societate, apariţia preşedintelui va avea de fapt un singur scop şi anume acela de a-i convinge pe francezi că reformele vor continua şi că promisiunile electorale vor fi respectate, cosidera unii observatori ai Journal de dimanche. Se aşteaptă referiri la cele 37 de legi promulgate de Parlament în acest interval şi la spectaculoasa scădere a ratei şomajului.
MAI E DE LUCRU. Cu toate acestea, pentru punerea în practică a sloganului cu care preşedintele a reuşit acum un an să convingă alegătorii «munciţi mai mult ca să cîştigaţi mai mult», se pare că aceştia din urmă mai au de aşteptat. Sarkozy le va cere să aibă răbdare pînă la sfîrşitul mandatului său ca să-i judece rezultatele, asigurîndu-i totodată că «îşi asumă riscul impopularităţii» şi că «nimeni nu ştie dacă va mai candida în 2012, nici măcar el însuşi».
VIAŢA PERSONALA. Conform aceloraşi observatori e probabil că nu vor mai exista referiri la viata personală a preşedintelui, întîiul efect vizibil al proaspăt Prime Doamne Carla Bruni fiind apariţia discreţiei si renuntarea la stilul « bling bling » atît de criticat la sfîrşitul anului trecut. Însă nu e exclus ca retragerea cuplului prezidenţial din faţa camerelor de luat vederi şi revistelor de scandal să nu fie străină nici de spectaculoasele prăbuşiri ale sondajelor.
90 DE MINUTE. Împlinirea unui an de la alegeri va marca cu siguranţă un caracter solemn acestei intervenţii televizate. Ultima de acest gen a avut loc în noiembrie 2007 şi nu a marcat spiritele telespectatorilor francezi. Rămîne de văzut cîţi dintre ei se vor aşeza joi seara în faţa televizoarelor pentru a urmări dezvăluirile celor 90 de minute în direct cu Nicolas Sarkozy de la Palatul Elysée ?
Citește pe Antena3.ro