x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilant - O mie de morti in Liban

Bilant - O mie de morti in Liban

de Anca Aldea    |    05 Aug 2006   •   00:00

Israelul si Hezbollah continua sa se bombardeze, ridicand la aproape 1.000 numarul mortilor. O tara a decis sa-si retraga ambasadorul din Israel, Tel Avivul criticand dur conflictul.

CALE DE ACCES. Printre tintele armatei israeliene s-a aflat un pod ce facea legatura intre nordul Beirutului si restul teritoriului libanez

Israelul si Hezbollah continua sa se bombardeze, ridicand la aproape 1.000 numarul mortilor. O tara a decis sa-si retraga ambasadorul din Israel, Tel Avivul criticand dur conflictul.

Cel putin 925 de persoane si-au pierdut viata in cele 24 de zile de conflict armat dintre Hezbollah si Israel. Potrivit AFP, care citeaza surse oficiale de la Tel Aviv, 30% dintre morti sunt minori cu varste pana la 12 ani. In ostilitati si-au mai pierdut viata patru observatori ONU si un membru al Fortei interimare a ONU din Liban (Finul), precum si 26 de militari si politisti libanezi si 55 de militanti Hezbollah, se mai arata in bilantul estimativ dat publicitatii ieri. Potrivit aceleiasi surse, in bombardamantele israeliene au fost ranite pana acum cel putin 3.283 de persoane. In bilant au fost incluse doar victimele a caror identitate este cunoscuta, transmite AFP. Agentia aminteste si de cei aproximativ 900.000 de libanezi obligati sa se mute in zone ferite de conflict.

Un armistitiu cu Israelul ar putea fi incheiat saptamana viitoare, spera liderul majoritatii parlamentare libaneze, Saad Hariri. Israelul nu a raspuns acestor afirmatii si a tinut sa critice decizia Venezuelei de a-si retrage ambasadorul de la Ierusalim.

TINTE LOVITE. In timp ce Libanul isi numara mortii, aviatia israeliana bombarda sediile a patru institutii umanitare siite. Potrivit Agentiei France Presse, cele patru cladiri din sudul Beirutului au fost distruse ieri-dimineata. Printre tintele lovite de Israel s-au numarat trei scoli apartinand unor asociatii simpatizante ale Hezbollah, dintre care una pentru persoane cu deficiente de vedere si auz. Centrul Rabab Sadr, asociatie umanitara apropiata miscarii siite Amal, unde se afla un depozit de medicamente, a fost distrus in intregime, noteaza AFP.

SEMNAL. Atacurile Israelului ingreuneaza distribuirea ajutoarelor umanitare in Liban, transmite Reuters. Distrugerea podurilor din nordul tarii si atacarea bastioanelor Hezbollah din sudul Beirutului au blocat convoaiele cu ajutoare si risca sa agraveze situatia populatiei civile. Din cauza bombardamentelor din sudul capitalei libaneze, Programul Mondial pentru Alimentatie (PMA) a anulat cursele cu ajutoare spre orasele Tyr si Rashidiyeh, din sudul tarii.

MULTE ATACURI ESUATE
Aviatia israeliana nu a avut succesul scontat in operatiunile punctuale de eliminare a militantilor Hezbollah din cauza lipsei unor informatii exacte, a declarat un ofiter israelian pentru cotidianul Jerusalem Post. Dificultatea obtinerii de informatii a dezvoltat cooperarea intre principalele servicii de spionaj israeliene - Mossad, Shin Beth (Agentia de Informatii Interne) si Agentia de Informatii Militare. De la ince-perea operatiunii "Schimbarea directiei", la 12 iulie, aviatia israeliana a efectuat peste 6.400 de raiduri in spatiul aerian libanez, lovind 4.000 de obiective ale Hezbollah sau ale armatei libaneze. Ofiterul israelian a explicat ca unele dintre raiduri au fost atacuri punctuale de eliminare a militantilor siiti, insa multe au esuat.
×
Subiecte în articol: externe hezbollah