x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanțul protestelor din Uzbekistan: 18 morți și 243 de răniți

Bilanțul protestelor din Uzbekistan: 18 morți și 243 de răniți

04 Iul 2022   •   11:30
Bilanțul protestelor din Uzbekistan: 18 morți și 243 de răniți

18 persoane au fost ucise și 243 rănite în timpul protestelor din provincia autonomă Karakalpakstan din Uzbekistan, care au izbucnit săptămâna trecută din cauza planurilor de reducere a autonomiei, au declarat luni autoritățile uzbece.

Forțele de securitate au reținut 516 persoane când au dispersat protestatarii vinerea trecută, dar acum au eliberat multe dintre ele, a declarat biroul de presă al gărzii naționale în cadrul unui briefing, conform Reuters.

Sâmbătă, președintele Șavkat Mirziyoyev a renunțat la planurile de modificare a articolului din constituție referitor la autonomia Karakalpakstanului și la dreptul său de a se separa.

De asemenea, el a declarat starea de urgență pentru o lună în provincia nord-vestică.

Potrivit rapoartelor oficiale, protestatarii au mărșăluit vinerea trecută prin capitala provincială Nukus și apoi au încercat să pună stăpânire pe clădirile guvernului local.

Reforma prevedea în special ca provincia de 2 milioane de persoane, una dintre cele mai sărace, să îşi piardă dreptul de a organiza un referendum privind autodeterminarea.

Protestele sunt ilegale în Uzbekistan, o ţară autoritară, cea mai populată dintre fostele republici sovietice din Asia Centrală.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: uzbekistan