x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biologii chinezi îşi suflecă mânecile: începe recensământul excrementelor de urşi panda

Biologii chinezi îşi suflecă mânecile: începe recensământul excrementelor de urşi panda

de Dan Radu    |    08 Dec 2011   •   13:37
Biologii chinezi îşi suflecă mânecile: începe recensământul excrementelor de urşi panda

Biologii chinezi au inceput sa faca un recensamant al ursilor panda, care traiesc in salbaticie doar in padurile de bambus din China, metoda folosita fiind recuperarea excrementelor acestora si analizarea ADN-ului pe care acestea il contin.

Ursii panda sunt animale foarte discrete care pot fi cu greu surprinse in mediul lor natural, acesta fiind si motivul pentru care numaratoarea lor este facuta folosindu-se o metoda nu tocmai atractiva.

"Sincer, lucrez in acesti munti de 20 de ani si nu am vazut niciodata un urs panda salbatic", spune Dai Bo, unul dintre cei sase biologi aflati in prezent in cautarea excrementelor de ursi panda in padurile de bambus din muntii din provincia Sichuan.

Dai Bo este de fapt specialist in pasari de prada, insa ordinul venit de la Ministerul Mediului din China nu se discuta. "Daca locuiesti in provincia Sichuan, trebuie sa studiezi ursi panda", spune acesta.

Ultimul recensamant, efectuat in anii 2000 - 2001, a aratat ca in salbaticie mai traiau 1.596 de ursi panda. De atunci, defrisarile de paduri au facut ca populatia de ursi panda sa migreze la altitudini mai mari. Micsorarea habitatului ii expune la pericole precum consangvinitatea sau lipsa hranei.

Echipa formata din cei sase biologi va pune doar bazele recensamantului. Incepand cu anul viitor, mai bine de 100 de oameni, biologi sau studenti, vor "peria" o zona de 20.000 de kilometri patrati in cautarea ursilor panda sau a excrementelor acestora.

Excrementele de urs panda au o culare verde deschis si un aspect fibros. Cand echipa de biologi le descopera, acestea sunt adunate cu o punga si depozitate. De asemenea, cu ajutorul unui sistem GPS, echipa inregistreaza exact locul in care excrementele au fost gasite.

Fiecare urs panda are "semnatura" lui. Excrementele difera de la individ la individ in functie de aparatul lui digestiv. Tinand cont de numarul de excremente si locurile in care au fost gasite, cercetatorii pot detremina cati ursi panda traiesc intr-o zona anume. De data aceasta, insa, cercetatorii chinezi vor efectua si teste ADN, pentru rigurozitate.

"E mult mai greu sa recenzezi ursi panda decat oameni. Macar oamenii vorbesc. Cu ursii panda nu ai cum sa comunici", spune si Hong Mingsheng, unul dintre biologi. Acestia sunt dotati cu seceri, pentru a-si croi drum prin lanurile foarte dese de babus (singurul lucru pe care ursii panda il mananca).

In prima zi de recensamant (o demonstratie pentru presa) nu s-a gasit niciun urs panda si niciun excrement de-al acestora. Au fost gasite doar excrementele unui urs negru.

"Cine a mai facut treaba asta stie ca nu este o munca prea placuta. Uneori devine plictisitoare si ti se face urat", spune si Yang Yi, un biolog de 30 de ani. In anul care vine, acesta va trebui sa strabata pe jos 1.500 de kilometri in cautare de urme de ursi panda.

×