x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica catolică, întrebată despre egalitatea dintre sexe

Biserica catolică, întrebată despre egalitatea dintre sexe

05 Mar 2018   •   16:18
Biserica catolică, întrebată despre egalitatea dintre sexe

“Interesele puternice" din interiorul bisericii catolice sunt provocate la o conferinţă în Roma, de Ziua Internaţională a Femeii, în contextul în care tot mai multe voci cer femei în poziţii de autoritate şi influenţă în cadrul bisericii, scrie The Guardian.

Într-un semn că o nouă stare de aserţiune în jurul drepturilor femeilor a ajuns la Vatican, adunarea va asculta, joi, cereri pentru a face paşi îndrăzneţi în direcţia egalităţii de gen în cadrul bisericii dominate de bărbaţi.

Între timp, un manifest al femeilor pentru biserică, care cere roluri pentru femei coerente cu competenţele şi capacităţile lor, circulă pe site-urile de socializare. “Ca femei, experimentăm zilnic rolul subordonat al femeii în biserică”, scrie în manifest.

Cererea vine la câteva zile după ce un articol dintr-o revistă a expus exploatarea maicilor la Vatican. Articolul, întitulat “munca (aproape) gratuită a călugăriţelor”, dezvăluie condiţiile economice grave întâlnite de mai multe gălugăriţe, alături de resentimentele privind valoarea scăzută a vocaţiilor lor în comparaţie cu cele ale bărbaţilor.

Femeile, sub ordine religioase, lucrează multe ore în care gătesc, fac curat, servesc cardinalii, episcopii şi oficialii care conduc biserica, afirmă articolul. Neplătite sau plătite nominal, fără contracte de muncă, călugăriţele sunt abia cunoscute de bărbaţii cărora le asigură nevoile.

Mai multe călugăriţe au făcut declaraţii anonime pentru revistă. “În ochii lui Iisus suntem toţi copiii lui Dumnezeu, dar în viaţa reală, unele călugăriţe nu trăiesc asta, acestea experimentează confuzie şi disconfort”, a spus o călugăriţă. Călugăriţele erau “rar invitate să stea la masa unde serveau”, a adăugat aceasta.

Doar o mână de femei deţin poziţii importante în ierarhia Vaticanului, inclusiv Barbara Jatta, care în 2016 a devenit prima femeie numită la conducerea muzeelor Vaticanului.

Este posibil ca subiectul exploatării călugăriţelor să fie atins la conferinţa din această săptămână de la Roma, a cărei temă este “De ce contează femeile”.

 

×