x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica îi "afuriseşte" pe politicieni pentru evacuarea romilor

Biserica îi "afuriseşte" pe politicieni pentru evacuarea romilor

de Carmen Plesa    |    23 Aug 2010   •   00:00

Biserica catolică trage de urechi Franţa şi Italia pe tema evacuării romilor şi a expulzării imigranţilor. Dacă Papa a reuşit să fie subtil pe această temă, nu acelaşi lucru se poate spune despre preotul Arthur Hervet, din Lille, care a anunţat că se roagă ca preşedintele Sarkozy să facă un infarct.



Startul "războiului" cu autorităţile din Hexagon şi "Cizmă" l-a dat monseniorul Giancarlo Perego, preşedintele Fundaţiei Migrantes a Confederaţiei Episcopale Italiene, care a criticat expulzările făcute de Franţa. Pe un ton dur, Perego a suliniat că până şi repatrierile "voluntare" sunt ilegale şi a invitat la respectarea dreptului la liberă circulaţie şi a celui la stabilire.

Declaraţiile ministrului de Interne italian, Roberto Maroni, care a spus că vrea să convingă UE să admită nu numai expulzarea romilor din tabere, ci şi a oricărui imigrant comunitar care nu are un venit minim, a înfuriat şi mai rău Vaticanul. Monseniorul Perego i-a transmis, prin intermediul presei, lui Maroni, că "Italia nu are dreptul să vâneze pe nimeni".

Nici preoţii francezi nu s-au arătat mai blânzi cu autorităţile şi planurile antiromi. Evacuările taberelor l-au deranjat atât de mult pe preotul Arthur Hervet, din Lille, încât a anunţat că se roagă ca preşedintele Nicolas Sarkozy să facă un infarct, pentru că doar aşa s-ar putea sfârşi războiul împotriva romilor. Tot în semn de protest, Hervet a înapoiat şi medalia "Ordinului naţional de merit", cu care fusese decorat de ministrul de Interne, în urmă cu patru ani.

Preotul şi-a cerut apoi scuze, pentru urarea cu atacul de cord, şi l-a anunţat pe Sarkozy că ar dori să-i vorbească "de la inimă la inimă". Hervet a declarat, pentru RTL, că doreşte "doar un pic de omenie", amintind de taberele evacuate şi de copii romi nevoiţi să se ascundă şi să doarmă sub cerul liber. Arhiepiscopul de Aix-en-Provence a criticat, de asemenea, acţiunile autorităţilor franceze care, potrivit declaraţiilor făcute ieri de ministrul de Interne Brice Hortefeux, au evacuat până acum 88 de tabere.

Şi Papa a ţinut să "tragă de urechi Franţa", la slujba de duminică, după cum a remarcat Il Tempo. Predica Papei a fost făcută în franceză, iar mesajul a îndemnat la "toleranţă faţă de toţi oamenii".

Ministrul de Interne francez a declarat ieri că a luat cunoştinţă de mesajul transmis de Papă şi de episcopi şi că este gata să se întâlnească cu reprezentanţiii bisericii ca să discute pe tema expulzării romilor. Hortefeux a mai spus ieri că, la Paris, numărul infractorilor români a crescut, anul trecut, cu 138%.

Măsurile de "securitate" lansate de Nicolas Sarkozy nu par însă să-i salveze acestuia popularitatea printre francezi. Conform unui sondaj comandat de Libération, cu cele mai mari şanse de a fi viitorul preşedinte francez este cotat Dominique Strauss-Kahn, de la Partidul Socialist (44%), urmat de Martine Aubry (31%), Ségolène Royal (25%) şi Nicolas Sarkozy (24%).

×
Subiecte în articol: externe