x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica românească din Ierusalim, victima unui act de vandalism

Biserica românească din Ierusalim, victima unui act de vandalism

de Marina Constantinoiu    |    09 Oct 2012   •   20:43
Incidentele de acest gen se înmulţesc, stârnind proteste din partea liderilor religioşi şi politici
Un nou incident stă mărturie tensiunii în creştere între creştini şi anumiţi colonişti evrei ultrasionişti din Israel: persoane neidentificate au atacat luni cu pietre şi sticle biserica ortodoxă românească cu hramul "Sfântul Gheorghe” din Ierusalim, relatează Le Figaro, care citează poliţia israeliană.

Biserica românească este situată în vecinătatea unui cartier evreiesc ultraortodox, Mea Shearim, dar incidentele de acest gen au fost până acum rarissime. Atacul de luni nu s-a soldat cu victime, a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al poliţiei, Louba Samri. Poliţia israeliană a deschis o anchetă în acest caz, precizează sursa citată.

Nu e un caz singular
Profanarea unor lăcaşuri de cult catolice în ultimele săptămâni a suscitat proteste din partea reprezentanţilor religioşi şi a liderilor israelieni şi palestinieni.
Săptămâna trecută, un graffiti în ebraică insultându-l pe Iisus a acoperit uşa de la intrare a unei mănăstiri franciscane de pe Muntele Sion, la Ierusalim, în apropierea zonei în care, potrivit credinţei creştine, s-a desfăşurat Cina cea de Taină.

La 4 septembrie, presupuşi extremişti israelieni religioşi au incendiat o poartă a mănăstirii Latrun, situată în apropiere de Ierusalim, şi au scris insulte anticreştine pe pereţi.

Educaţia din şcoli, în colimator

Episcopii catolici din Ţara Sfântă şi-au exprimat "profunda consternare faţă de astfel de acţiuni” şi au lansat un apel la "o schimbare a sistemului educativ în anumite şcoli israeliene unde se predau dispreţul şi intoleranţa”.

Majoritatea rabinilor interzic formal agresiunile împotriva creştinilor şi a instituţiilor acestora, însă fără a putea împiedica acte recurente de vandalism atribuite unor tineri ce aparţin mediilor ultraortodoxe sau de extrema dreaptă.

În pofida condamnării sistematice a unor astfel de acte de către autorităţile israeliene, autorii lor sunt rareori arestaţi şi trimişi în faţa instanţei, comentează Le Figaro.

×
Subiecte în articol: biserica Ierusalim