x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserică românească inaugurată la Salzburg

Biserică românească inaugurată la Salzburg

14 Iun 2009   •   00:00

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, care întreprinde o vizită de cinci zile în Austria, a sfinţit sâmbătă la Salzburg o nouă biserică românească, pe lângă care va funcţiona un centru cultural şi comunitar,informează APA. La ceremonia de sfinţire au asistat, printre alţii, arhiepiscopul de Salzburg Alois Kothgasser şi mai mulţi reprezentanţi ai ecumenismului din acest oraş.



Lăcaşul de cult, care poartă hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril", a fost construit în stilul bisericilor din lemn din Transilvania. Terenul pe care au fost ridicate biserica şi centrul cultural ecumenic au fost puse la dispoziţie de Fundaţia St. Peter. "Mă bucură foarte mult că aici, în Salzburg, a fost construită de austrieci o biserică după modelul nostru", a declarat patriarhul vineri seară, cu prilejul sărbătorii ecumenice desfăşurate la centrul educaţional St. Virgil din Salzburg, subliniind că biserica se va constitui într-un simbol al ecumenismului şi un loc al dialogului. "Mulţumesc acestei ţări şi Biserici catolice pentru tot ce face pentru poporul român", a salutat patriarhul Daniel climatul ecumenic din Austria.

Patriarhul BOR a susţinut o expunere referitoare la "Problema Bisericii ortodoxe române şi relaţiile sale ecumenice în contextul noii construcţii a Europei", în care a rezumat marile provocări cărora a trebuit să le facă faţă ortodoxia română după căderea Cortinei de Fier. La rândul său, arhiepiscopul de Salzburg, Alois Kothgasser, a dat o înaltă apreciere meritelor şi implicării personale a patriarhului Daniel în favoarea ecumenismului.

Biserica ortodoxă română a fost recunoscută oficial în Austria prin "legea ortodoxiei" din 1967. În prezent, în această ţară funcţionează şapte preoţi ortodocşi români la Viena, Graz, Salzburg, Linz, Knittelfeld, Klagenfurt şi Feldkirch, care aparţin Mitropoliei Germaniei şi Europei Centrale.

Duminică, patriarhul Daniel va sfinţi biserica ortodoxă română Sf. Andrei din Viena, construită în urmă cu şapte ani, şi va fi oaspetele cardinalului Christoph Schönborn, arhiepiscop al Vienei. Luni, şeful Bisericii ortodoxe române se va întâlni cu teologi la Primăria din Viena, în prezenţa primarului Michael Häupl, iar în cursul după-amiezii va fi primit de preşedintele austriac Heinz Fischer.

×
Subiecte în articol: externe