x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blocada totala in Liban - Israelul a declarat razboi in Orientul Mijlociu

Blocada totala in Liban - Israelul a declarat razboi in Orientul Mijlociu

de Anca Aldea    |    14 Iul 2006   •   00:00

Israelul a declarat ieri razboi Libanului. Premierul Ehud Olmert si-a angajat astfel Armata pe doua fronturi distincte si extrem de dificile: unul in est - cu palestinienii, si celalalt in nord - cu Hezbollahul din Liban.

ATAC LA INFRASTRUCTURA. Soselele si podurile sunt principalele tinte ale raidurilor israeliene

Israelul a declarat ieri razboi Libanului. Dupa o zi de bombardamente israeliene si contraofensive ale Hezbollahului, CSONU si Liga Araba se implica in rezolvarea crizei.

Rapirea a doi militari israelieni de catre membri ai gruparii siite Hezbollah a dus la escaldarea violentelor in Liban si Israel. Razboiul a fost declarat deschis ieri, dupa ce aviatia israeliana a lansat, in zorii zilei, un al doilea bombardament asupra Aeroportului international Rafik Hariri din Beirut. Israelul a inchis toate caile de acces inspre si dinspre Liban. Potrivit presei occidentale, cel putin 17 poduri au fost distruse in urma atacurilor aeriene ale Israelului, liniile de telefonie fixa dintre Beirut si sudul Libanului au fost intrerupte, iar reteaua rutiera din sudul tarii a fost devastata. Ministrul israelian al Apararii si-a propus si bombardarea unei autostrazi care face legatura intre Beirut si Damasc. Siria a intrat in colimatorul Israelului, dupa ce premierul Ehud Olmert a declarat ca "Siria s-a dovedit un regim care sprijina terorismul si incurajeaza actiunile criminale ale organizatiilor teroriste din si in afara granitelor ei". Pe lista tintelor luate in calcul de Israel s-au aflat si doua baze militare aeriene din nordul Libanului. Olmert isi angajeaza astfel Armata pe doua fronturi - unul cu palestinienii, celalalt cu Hezbollahul.

O TARA OSTATICA. Libanul a devenit "ostaticul" ordinelor date miscarii Hezbollah de catre Siria, a anuntat ministrul Telecomunicatiilor de la Beirut, Marwan Hamade. Fostul presedinte libanez, Amine Gemayel, a declarat ca este "de neconceput ca Hezbollah sa adopte decizii in numele Libanului, angajand aceasta tara in razboi".

Pe israelieni se pare ca nu-i intereseaza distrugerea infrastructurii Libanului si nici crutarea civililor. Miza este mare: Libanul trebuie invatat minte, sa nu mai accepte cu ochii inchisi prezenta Hezbollah pe teritoriul si in institutiile sale publice.

SOLUTII. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a sesizat imediat, anuntand organizarea unei reuniuni de urgenta in cursul zilei de astazi. Cei 15 membri ai CSONU vor avea intrevederi cu reprezentantii Libanului si ai Israelului si vor vota pentru trimiterea in regiune a unei misiuni speciale care sa incerce dezamorsarea conflictului. Si Liga Araba a anuntat, pentru sambata, o reuniune de urgenta la Cairo.

Zvonurile aparute ieri in Israel, conform carora Hezbollahul ia in considerare transferul celor doi prizonieri israelieni in Iran, au fost infirmate aseara de Ministerul de Externe de la Teheran. "Israelul s-a blocat intr-o criza profunda si spune lucruri absurde... Dezmintim categoric informatiile israeliene privind transferul in Iran al celor doi militari israelieni capturati de Hezbollah", a anuntat un purtator de cuvant al MAE iranian.

Miscarea siita din Liban a lansat cel putin 70 de rachete in Israel, anunta AFP. Potrivit Armatei israeliene, rachetele au cazut in zona localitatii Nahariya si in Haifa. In ambele orase, autoritatile au cerut populatiei sa se ascunda in adaposturi si sa urmareasca cu atentie buletinele de stiri de la radio. Spre seara, violentele au escaladat. Marina militara israeliana a lansat un atac asupra rezervoarelor de combustibil ale Aeroportului international din Beirut.

DOI LA DOI. O grupare extremista din Israel, numita Brigazile Gilad Shalhevet, a anuntat capturarea a doi muncitori palestinieni din Ierusalim. Potrivit editiei online a ziarului Yedioth Ahronot, gruparea sus-citata a anuntat eliberarea palestinienilor numai in schimbul militarilor israelieni rapiti in Gaza si Liban.

MASURI
Cursa Tarom care decoleaza in fiecare joi, la 23:30, din Bucuresti cu destinatia Beirut a fost anulata, se arata intr-un comunicat al companiei. In timp ce Bucurestiul asteapta calmarea situatiei in Liban, autoritatile de la Nicosia au anuntat organizarea unor zboruri speciale din Damasc pentru cetatenii ciprioti si ai altor tari, care vor sa paraseasca regiunea. Pe de alta parte, un oficial libanez a declarat ieri pentru AFP ca cel putin 12.000 de cetateni ai tarilor vecine Libanului si Istaelului au parasit teritoriile libaneze printr-un singur punct de frontiera.

BLOCAT
Printre romanii ramasi blocati in Liban s-a aflat si ministrul Economiei, Codrut Seres. Contactat de Radio Romania Actualitati, oficialul roman a spus ca nu are motive sa se ingrijoreze pentru siguranta sa si a delegatiei sale. Aflat in imposibilitatea de a parasi Libanul cu avionul, el a obtinut viza de Siria, intentionand sa tranziteze aceasta tara, cu masina, pana in Turcia, apoi sa ia avionul spre Bucuresti.

ROMANI
In Liban sunt stabiliti aproximativ 1.000 de romani, majoritatea femei care s-au casatorit cu cetateni libanezi. Practica era destul de comuna in anii ’60-’70, cand in Romania veneau la studii multi libanezi care duceau cu ei, la revenirea in tara natala, si cate o romanca ce le devenea nevasta. In anii ’90, si alte romance au luat calea Libanului, formand acolo familii mixte. O categorie diferita de romani stabiliti in Liban este a celor plecati la lucru. Nu este vorba numai despre constructori sau alte categorii de muncitori, ci si de profesori, antrenori si instructori sportivi, care au un bun renume in Liban. Multi se afla acolo de ani buni, iar situatia delicata din regiune nu i-a speriat niciodata. "N-o sa dureze mult nici ce se intampla acum. Pana in septembrie, cand mi se termina concediul si trebuie sa ma intorc la Beirut, cred ca se va rezolva totul", ne-a declarat Nicolae C., aflat de opt ani in Liban, unde este profesor de sport la un liceu catolic.

VIGILENTA
Ambasada Israelului si cea a Libanului nu vor beneficia de protectie suplimentara, dar Jandarmeria este pregatita sa se conformeze in cazul in care va primi in perioada urmatoare o solicitare in acest sens. "Luam masuri interne specifice unei astfel de situatii, urmand ca in functie de evolutia evenimentelor in plan extern sa ne adaptam si noi setul de masuri", a declarat pentru Jurnalul National purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru.

OFENSIVA ISRAELIANA
Fortele israeliene sunt in lupta pe doua fronturi, cu militantii Hamas si cu miscarea Hezbollah. Armata a lovit aeroportul international din Beirut precum si postul de televiziune al Hezbollah-ului. A fost distris si biroul ministrului de Externe din Gaza.
  • 25 ianuarie
    Grupul militant islamic Hamas castiga primele alegeri parlamentare din ultimii 10 ani, invingand gruparea Fatah a presedintelui moderat al Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas.
  • 29 martie
    Premierul Ismail Haniyeh si guvernul sau depun juramantul.
  • 9 iunie
    Aripa armata a Hamas anuleaza armistitiul care dura de 16 luni dupa ce sapte membri ai unei familii sunt ucisi pe o plaja din Gaza in timpul unui bombardament israelian.
  • 13 iunie
    Israelul ucide in Gaza 11 palestinieni printre care noua civili, intr-un atac cu racheta impotriva unui microbuz in care se aflau militanti si rachete.
  • 25 iunie
    Militantii din Gaza lanseaza un raid in Israel ucigand doi soldati si rapindu-l pe caporalul Gilad Shalit. Trei zile mai tarziu, Israelul intra in Gaza.
  • 29 iunie
    Israelul retine zeci de ministri si parlamentari Hamas in Cisiordania.
  • 3 iulie
    Fortele israene intra in nordul fasiei Gaza. Trei zile mai tarziu, ofensiva se extinde dupa ce aripa militara a Hamas trage cu rachete in Ashkelon.
  • 8 iulie
    Haniyeh cere incetarea focului dar Israelul spune ca militantii trebuie sa il elibereze mai intai pe Shalit si sa puna punct atacurilor cu racheta.
  • 12 iulie
    Trupele israeliene intra in centrul fasiei Gaza.
    Un raid aerian care viza militantii Hamas ucide 18 persoane, incluzand noua membri ai unei familii. Bilantul total al victimelor palestiniene trece de 70 de persoane.
    Gherilele Hezbollah captureaza doi militari israelieni si ucid opt in apropiere de granita libaneza.
    Loviturile aeriene israeliene ating cel putin 12 poduri, ucigand doi civili libanezi si un luptator Hezbollah.
  • 13 iulie
    Israelul loveste aeroportul din Beirut si postul de televiziune al Hezbollah-ului. Hezbollah trage 60 de rachete la Nahariya, in nordul Israelului, ucigand un civil.
  • ×