x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boaz, pus sub acuzare

Boaz, pus sub acuzare

de Marina Constantinoiu    |    22 Iul 2008   •   00:00
Boaz, pus sub acuzare

Omul de afaceri israelian Yona Boaz, fost preşedinte al companiei Heftsiba, cu afaceri în domeniul imobiliar şi în ţara noastră, a fost pus sub acuzare oficial, relatează Jerusalem Post, preluat de Mediafax.

Omul de afaceri israelian Yona Boaz, fost preşedinte al companiei Heftsiba, cu afaceri în domeniul imobiliar şi în ţara noastră, a fost pus sub acuzare oficial, relatează Jerusalem Post, preluat de Mediafax.


Povestea lui Yona Boaz este la limita telenovelei. Pe scurt, omul a fost vînat de autorităţi şi de presă atît în Israel, cît şi în străinătate, inclusiv în România, după ce a fugit mîncînd pămîntul, lăsînd cu buzele umflate o grămadă de israelieni care nu doreau altceva decît un acoperiş deasupra capului. În cele din urmă, Boaz a fost arestat. Presa israeliană susţinea, înaintea arestării sale, că Yona a fost în România, ceea ce s-a şi adeverit. Boaz a fost în România în perioada 31 iulie-2 august anul trecut, apoi a plecat cu o cursă aeriană la Milano.

 
BANII ÎNAPOI. Potrivit înţelegerii pe care a semnat-o cu acuzarea la scurt timp după extrădarea sa în Israel, în urmă cu o lună, Yona va fi condamnat la şapte ani de închisoare şi va plăti despăgubiri în valoare de circa 1,2 milioane de dolari clienţilor care au achiziţionat locuinţe de la compania sa. Potrivit actului de acuzare, Yona împreună cu angajaţii Heftsiba au utilizat banii furaţi de la cumpărătorii de apartamente în interes personal. Acuzarea a decis să nu îi impună lui Yona nici o amendă, ci să îl pună să plătească aceste compensaţii victimelor falimentării companiei.

 
ISTORIC. Heftsiba a dat faliment la începutul lui august 2007. La 22 august anul trecut, poliţia a emis un mandat internaţional de arestare pe numele lui, Yona Boaz fiind reţinut de poliţia israeliană în apropiere de Verona la 30 august. La 3 octombrie, Israelul a cerut autorităţilor italiene extrădarea lui Yona. Acesta a acuzat presa italiană de linşaj mediatic împotriva sa.


PE LA NOI. Poliţia israeliană l-a bănuit că s-ar ascunde în România, pentru că asta a rezultat din convorbirile telefonice ale părinţilor săi, interceptate de instituţiile îndrituite din Israel. Presa, inclusiv Jurnalul Naţional, a încercat să-i dea de urmă. La Bucureşti, reporterii Jurnalului au descoperit sediul companiei înregistrate în România: YBSN Pipera Investment, în Strada Bibescu Vodă. Acolo, însă, nici urmă de Yona. Doar angajaţi ai firmei, deloc dispuşi să se confeseze presei. Conform datelor oficiale, compania israeliană intenţiona să construiască 800 de "unităţi" în România şi să-şi extindă activităţile în Polonia.

×
Subiecte în articol: externe yona boaz