x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bogdan Aurescu: România a pus întotdeauna dreptul internaţional în nucleul politicii sale externe

Bogdan Aurescu: România a pus întotdeauna dreptul internaţional în nucleul politicii sale externe

22 Mai 2018   •   16:55
Bogdan Aurescu: România a pus întotdeauna dreptul internaţional în nucleul politicii sale externe
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Reprezentantul României în cadrul Comisiei de Drept Internaţional a ONU (CDI), Bogdan Aurescu, a subliniat importanţa respectării dreptului internaţional pentru România, în cadrul unui eveniment de marcare a 70 de ani de la înfiinţarea CDI, organizat luni, la sediul Misiunii Permanente a României la ONU din New York. 

"Ţara mea a pus întotdeauna dreptul internaţional în nucleul esenţial al politicii noastre externe, pentru că a înţeles că pentru o ţară de talia României dreptul internaţional, cu normele, principiile, conceptele şi instituţiile sale, este un instrument extraordinar care maximizează uneori exponenţial şansele de a ne îndeplini eficient obiectivele de politică externă. Mă bucur că Şcoala Română de Drept Internaţional poate să îşi aducă expertiza la codificarea şi dezvoltarea progresivă a dreptului internaţional, inclusiv în cadrul Comisiei ONU de Drept Internaţional", a spus Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat de presă transmis marţi AGERPRES. 

Prezent la eveniment, preşedintele CDI, Eduardo Valencia Ospina, a vorbit elogios despre contribuţia şcolii româneşti de drept internaţional, precum şi a diplomaţilor români la dezvoltarea instrumentelor dreptului internaţional. 

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a evocat contribuţia României pe parcursul celor 70 de ani de existenţă a CDI, amintind că "jurişti şi diplomaţi români de renume precum Vespasian Pella şi Nicolae Titulescu au adus contribuţii remarcabile în cadrul Ligii Naţiunilor la codificarea şi dezvoltarea dreptului internaţional''. ''După înfiinţarea Comisiei de Drept Internaţional în 1948, această tradiţie a fost continuată cu succes de către alte generaţii de jurişti şi diplomaţi români de excepţie, între care actualul ministru de Externe al României, Teodor Meleşcanu, care a fost timp de 12 ani membru al CDI şi profesorul Bogdan Aurescu, consilier de politică externă al Preşedintelui României şi fost ministru de Externe''. 

La temelia politicii externe a României stau respectul faţă de dreptul internaţional şi angajamentul ferm în favoarea diplomaţiei multilaterale. Pe baza acestui parcurs solid în arena internaţională, România a decis să candideze pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020-2021, a amintit ambasadorul Ion Jinga. 

Comisia ONU de Drept Internaţional este un organ subsidiar al Adunării Generale ONU înfiinţat în baza prevederilor Cartei ONU, având ca obiectiv realizarea dezvoltării progresive a dreptului internaţional şi a codificării sale. CDI este formată din 35 de experţi independenţi în domeniul dreptului internaţional, "care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experienţă recunoscută pe plan internaţional în acest domeniu, atât în ce priveşte aspectele teoretice, cât şi cele practice ale dreptului internaţional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizaţiilor internaţionale. 

Profesorul Dr. Bogdan Aurescu a fost ales membru al CDI la 3 noiembrie 2016.AGERPRES

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu drept international