x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bolivia: Fosta președintă Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare

Bolivia: Fosta președintă Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare

11 Iun 2022   •   22:00
Bolivia: Fosta președintă Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare

 Fosta președintă a Boliviei Jeanine Añez a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în prima instanță.

Tribunalul a acuzat-o pe fosta senatoare, în vârstă de 54 de ani, că a participat la o lovitură de stat împotriva predecesorului său, Evo Morales.

Jeanine Añez, care a devenit președinte interimar al Boliviei la sfârșitul anului 2019, imediat după demisia lui Evo Morales, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în prima instanță.

Sentința de 10 ani de închisoare a fost decisă la trei luni de la începerea procesului și la 15 luni de la plasarea sa în arest preventiv, conform Le Figaro

Fostul șef al forțelor armate William Kalimán și șeful poliției Yuri Calderón, ambii fugari, au primit aceeași sentință.

Jeanine Añez a fost condamnată pentru "neglijență în serviciu" și "decizii contrare Constituției și legilor". Ea este acuzată că a accesat în mod neconstituțional la președinție în noiembrie 2019, în urma demisiei lui Evo Morales (2006-2019), pe fondul unor manifestații de masă legate de presupuse fraude electorale denunțate de Organizația Statelor Americane (OSA).

Ea anunțase că va face apel la o eventuală condamnare.

O explozie de violenţă a cuprins Bolivia după alegerile prezidenţiale din octombrie 2019, alegerile fiind în cele din urmă anulate. Pe fondul manifestaţiilor soldate cu 35 de morţi, poliţia şi armata şi-au retras susţinerea faţă de Evo Morales. Acesta a demisionat, iar Jeanine Añez a depus jurământul.

Partidul lui Evo Morales a denunţat atunci o „lovitură de stat”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bolivia