x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bolivia rupe legăturile diplomatice cu Israelul, din cauza războiului din Gaza

Bolivia rupe legăturile diplomatice cu Israelul, din cauza războiului din Gaza

de Redacția Jurnalul    |    01 Noi 2023   •   11:00
Bolivia rupe legăturile diplomatice cu Israelul, din cauza războiului din Gaza
Sursa foto: Hepta

Bolivia a întrerupt relațiile diplomatice cu Israelul, din cauza acțiunilor militare din Gaza pe care le numește „agresive și disproporționate”, potrivit BBC.

Ministrul adjunct de Externe, Freddy Mamani, a declarat că Bolivia a cerut o încetare a focului pentru a furniza ajutor Fâșiei Gaza. Mamani a spus că guvernul a luat decizia pentru „a condamna ofensiva militară israeliană agresivă și disproporționată care are loc în Fâșia Gaza”.

El a cerut o încetare a focului și a spus că țara sa cere încetarea blocadei Israelului, care împiedică „intrarea alimentelor, apei și a altor elemente esențiale pentru viață”.

Bolivia a restabilit relațiile diplomatice cu Israelul în 2019. Anterior, a rupt relațiile cu țara în 2009 sub președintele Evo Morales, tot pentru a protesta față de acțiunilor Israelului în Gaza.

Bolivia este prima țară din America Latină care a tăiat legăturile cu Israelul în urma războiului.

Anterior, președinții Columbiei și Braziliei au criticat acțiunile Israelului în Gaza. Președintele columbian Gustavo Petro a cerut ambasadorului Israelului să părăsească țara, dar apoi și-a retras afirmația

Președintele Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva a cerut încetarea focului. „Asistăm, pentru prima dată, la un război în care majoritatea celor uciși sunt copii... Opriți-vă! Pentru dragostea lui Dumnezeu, opriți-vă!", a transmis Lula pe rețelele de socializare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bolivia Israel