x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bombardamente israeliene în Siria. A fost vizată o bază militară din vestul țării. Doi ofițeri iranieni uciși în atacul din apropierea Damascului

Bombardamente israeliene în Siria. A fost vizată o bază militară din vestul țării. Doi ofițeri iranieni uciși în atacul din apropierea Damascului

de Redacția Jurnalul    |    02 Apr 2023   •   18:00
Bombardamente israeliene în Siria. A fost vizată o bază militară din vestul țării. Doi ofițeri iranieni uciși în atacul din apropierea Damascului
Sursa foto: Hepta

Forțele israeliene au bombardat, duminică, o bază militară din provincia Homs, în vestul Siriei, anunță oficiali din Ministerul Apărării de la Damasc citaţi de Reuters.

Atacurile aeriene israeliene au vizat poziţii militare situate în oraşul Homs şi la periferia acestuia, în vestul Siriei. Cel puţin 5 militari au fost răniţi şi s-au înregistrat daune asupra infrastructurii militare, au declarat oficiali locali.

Surse din cadrul serviciilor secrete occidentale au spus că a fost atacată o bază militară situată în zona Palmyra, precum şi un aerodrom militar din Dabaa. În aceste zone este activ grupul militant şiit Hezbollah, dar sunt şi militari iranieni, trimişi pentru a ajuta Administraţia Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Doi membri ai Gardienilor Revoluției din Iran, uciși în atacul israelian din apropierea Damascului

Vineri, doi membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran au fost ucişi în urma unor bombardamente israeliene efectuate la Damasc. Guvernul Israelului nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţiile privind atacurile din Siria însă premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul "aplică un preţ mare regimurilor care susţin terorismul".

Armata israeliană efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând grupuri islamiste pro-iraniene sau transporturi de armament destinate grupului fundamentalist Hezbollah.

Totodată, un al doilea membru al Corpului Gardienilor Revoluției iraniene, consilier militar în Siria, a murit în urma atacului aerian din apropierea Damascului. 

„Meqdad Mehghani Jafarabadi, membru al Gardienilor Revoluției, a fost rănit vineri într-un atac criminal al regimului sionist și a fost martirizat din cauza gravității rănilor sale. Crimele regimului sionist nu vor rămâne fără răspuns și vor plăti pentru acest lucru”, au precizat Gardienii Revoluției.

Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce ei consideră ca fiind ținte legate de Iran în Siria, unde influența Teheranului a crescut de când a început să-l susțină pe președintele Bashar al-Assad, în războiul civil care a început în 2011.

Iranul afirmă că ofițerii săi au un rol consultativ în Siria, la invitația Damascului. Zeci de membri ai Gardienilor Revoluției, inclusiv ofițeri superiori, au fost uciși în Siria în timpul războiului.

Atacul aerian de vineri, despre care Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că a fost al șaselea atac al Israelului în Siria ,în luna martie, a ucis, de asemenea, un alt ofițer al Gărzilor Revoluționare și consilier militar, Milad Haydari.

Comentând moartea celor doi membri ai IRGC, purtătorul de cuvânt al diplomației siriene, Nasser Kanaani, a declarat că „Republica Islamică Iran își păstrează dreptul de a răspunde la terorismul de stat al Israelului la momentul și locul potrivit”.

×