x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie descurajează utilizarea bombelor cu dispersie, după ce SUA a confirmat că le trimite în Ucraina

Marea Britanie descurajează utilizarea bombelor cu dispersie, după ce SUA a confirmat că le trimite în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2023   •   09:40
Marea Britanie descurajează utilizarea bombelor cu dispersie, după ce SUA a confirmat că le trimite în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie „descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie, după ce SUA a acceptat să le trimită în Ucraina. Președintele Joe Biden s-a confruntat cu critici pentru furnizarea acestor muniții din cauza istoricului lor de ucidere și mutilare a civililor, scrie Sky News.

Premierul Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie este una dintre cele 123 de țări care au semnat o convenție care interzice utilizarea lor și că va continua să se concentreze pe furnizarea de tancuri și arme cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei.

El a adăugat: „Vom continua să ne facem partea noastră pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, dar am făcut acest lucru prin furnizarea de tancuri grele de luptă și, cel mai recent, de arme cu rază lungă de acțiune, și sperăm că toate țările pot continua să sprijine Ucraina. Actul de barbarie al Rusiei provoacă suferințe de nedescris pentru milioane de oameni. Este corect să îi ținem piept în mod colectiv.” Sunak se va întâlni cu Joe Biden la Londra, luni, înainte de un summit NATO.

Bombele cu dispersie explodează în aer și eliberează „bombele” care se împrăștie pe o suprafață mare. Opozanții spun că acestea ucid fără discriminare și că unele dintre munițiile mai mici pot să nu detoneze, ceea ce reprezintă un risc pe termen lung pentru civili.

Biden a numit-o „o decizie dificilă”, dar a spus că a trebuit să acționeze deoarece „ucrainenii rămân fără muniție”. Statele Unite spun că Kievul a dat asigurări că nu va folosi bombe cu dispersie în zonele urbane, dar unii aliați NATO vor fi probabil neliniștiți în legătură cu aprovizionarea lor.

Convenția privind munițiile cu dispersie interzice utilizarea sau stocarea acestora din cauza efectului lor nediscriminatoriu asupra populației civile, deși SUA, Ucraina și Rusia nu sunt semnatare. Atât Moscova, cât și Kievul au folosit muniții cu dispersie până acum în război.

 

(sursa: Mediafax)

×