Boris Johnson a recunoscut că facturile la energie vor fi „amețitoare” în această iarnă, iar costul încălzirii este deja „înspăimântător” pentru unii.
Scriind în The Mail on Sunday, premierul demisionar l-a acuzat pe Vladimir Putin pentru agravarea crizei și a afirmat că președintelui rus „îi place” această situație.
Și, deși Johnson a avertizat că lunile următoare ar putea fi „foarte grele”, el a insistat că viitorul Regatului Unit „va fi de aur”.
El a scris: „Invazia lui Putin în Ucraina a fost cea care a speriat piețele energetice. Războiul lui Putin este cel care îi costă pe consumatorii britanici. Acesta este motivul pentru care factura dvs. de energie se dublează. Mă tem că Putin știe acest lucru. Îi place acest lucru. Și vrea ca noi să cedăm”.
Boris Johnson a susținut că președintele crede că politicienii europeni „moi” vor relaxa sancțiunile „și vor merge să cerșească pentru petrolul și gazele rusești” pe măsură ce se instalează iarna. Dar a avertizat că retragerea sprijinului din Ucraina ar fi „o nebunie totală” și a insistat că poziția lui Putin „devine tot mai slabă” cu fiecare lună care trece.
Guvernul conservator a fost acuzat de lipsa impunerii unor măsuri de urgență în ceea ce privește criza costului vieții, în timp ce competiția pentru conducere dintre Rishi Sunak și Liz Truss continuă.
Cu toate acestea, Boris Johnson a scris: „Trebuie și vom ajuta oamenii să treacă prin criză. Sume colosale din banii contribuabililor sunt deja angajate pentru a-i ajuta pe oameni să-și plătească facturile. Acești bani curg acum și vor continua să curgă în lunile următoare. Luna viitoare - indiferent cine îmi va lua locul - guvernul va anunța un alt pachet uriaș de sprijin financiar”.
Liz Truss, care este favorită pentru a fi desemnată viitorul prim-ministru pe 5 septembrie, a declarat că nu ar fi „corect” să anunțe planurile sale complete de abordare a crizei până la încheierea competiției pentru funcția de premier.
În articolul său, Johnson a încercat să dea o notă optimistă și a spus că este sigur că „Marea Britanie va ieși mai puternică și mai prosperă”.
Ulterior, el a adăugat: „Avem mai mult decât suficientă rezistență pentru a trece prin lunile care urmează. Am mai demonstrat acest lucru și înainte. Și am luat deciziile pe termen lung - inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu energie internă - pentru a ne asigura că revenirea noastră poate și ar trebui să fie remarcabilă și că viitorul nostru va fi de aur”.
Dar ministrul din umbră al Partidului Laburist, Pat McFadden, a declarat pentru Sky News că articolul premierului „arată doar cât de puțin înțelege unda de șoc care a fost trimisă prin gospodăriile din întreaga țară de anunțul făcut vineri de Ofgem”.
El a adăugat: „Ne confruntăm cu facturi la energie de sute de lire sterline pe lună pentru gospodăriile din întreaga țară și conversația care are loc, desigur, este cum ne putem permite acest lucru, ce altceva putem tăia?. Iar pentru unii oameni, va fi pur și simplu imposibil”.
Dar fostul ministru Simon Hart, care s-a numărat printre cei care au demisionat în semn de protest față de premierul Johnson, a declarat că este „perfect rezonabil” ca premierul să spună că Marea Britanie își va reveni.
„Am început acest lucru într-o poziție rezonabil de puternică, datorită unora dintre deciziile care au fost luate de Rishi Sunak, ca să fiu sincer, cu privire la lucruri precum concediul de odihnă. [Așa că] de fapt, vom putea ieși din asta într-o perioadă de câteva luni într-o poziție rezonabil de puternică. Acesta este un scenariu complet rezonabil”.
Rapoartele din The Sunday Telegraph sugerează că dna Truss ia în considerare reducerea TVA cu până la cinci puncte procentuale pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să facă față creșterii costurilor - potențial de la 20% la 15%.
O sursă a declarat pentru Sky News că Liz Truss „va lua în considerare opțiunile pentru a ajuta oamenii, dar nu ar fi corect ca ea să își anunțe planurile înainte de a fi aleasă prim-ministru sau de a vedea toate faptele”.
(sursa: Mediafax)