x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson refuză să îşi ceară iertare pentru 'tezaurul' său bogat de insulte

Boris Johnson refuză să îşi ceară iertare pentru 'tezaurul' său bogat de insulte

20 Iul 2016   •   10:01
Boris Johnson refuză să îşi ceară iertare pentru 'tezaurul' său bogat de insulte

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a declarat marţi că i-ar lua mult prea mult timp să îşi ceară scuze pentru 'tezaurul bogat' de comentarii urâte şi insulte pe care le-a folosit la adresa liderilor din întreaga lume şi a altor oficiali de-a lungul anilor, relatează Reuters.

Boris Johnson, un fost jurnalist cu un talent pentru comentarii acide despre care criticii săi spun că uneori ajung să fie pure minciuni, a spus că felul său de a vorbi din cariera de trei decenii a fost deseori răstălmăcit.

Numit ministru de externe, spre surpriza generală, în schimbarea de guvern după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, Boris Johnson a devenit cunoscut la începutul anilor '90 în calitate de corespondent de presă la Bruxelles scriind articole colorate despre Uniunea Europeană.

De atunci el a continuat să declanşeze controverse, acuzându-l, de exemplu, pe preşedintele american Barack Obama că nutreşte o aversiune ancestrală faţă de Imperiul Britanic. El a scris de asemenea un poem obscen despre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Înainte de referendum, el a condus campania în favoarea ieşirii din UE, susţinând afirmaţii privind cheltuielile guvernului şi imigraţia despre care criticii au spus că sunt în cel mai bun caz false.

Luând parte la o conferinţă de presă la Londra alături de secretarul american de stat John Kerry, Boris Johnson a fost întrebat dacă îşi va cere scuze pentru remarcile sale nepoliticoase despre lideri mondiali.

"Putem petrece extrem de mult timp trecând prin numeroasele lucruri pe care le-am scris în ultimii 30 de ani, lucruri care, în opinia mea, au fost scoase din context. Însă nu contează, avem treburi serioase de discutat astăzi", a spus el.

Boris Johnson a fost întrebat apoi dacă vrea să îşi retragă comentariile despre Obama sau dacă acestea au fost un indiciu al tipului de diplomaţie pe care intenţionează să îl practice în noul său post.

"Mă tem că acum există un tezaur atât de bogat cu lucrurile pe care le-am spus şi care, într-un fel sau altul, prin nu ştiu ce alchimie, au fost cumva interpretate greşit, încât mi-ar lua prea mult timp să încep un itinerariu global de a-mi cere scuze faţă de toţi cei vizaţi", a răspuns Boris Johnson.

El a rămas pe poziţii, chiar şi atunci când a fost acuzat de un alt jurnalist că are un trecut lung de exagerări şi 'minciuni'.

"Permiteţi-mi să repet ce am spus: cred că oamenii sunt mai mult decât bineveniţi să cerceteze lucrurile pe care le-am scris de-a lungul multor ani, însă cred că cel mai important acum este să mergem înainte cu agenda pe care o avem în prezent şi să încercăm să rezolvăm, dacă putem, câteva din problemele tot mai mari pe care le vedem, în special în Siria", a adăugat ministrul de externe britanic.

În două rânduri, Boris Johnson a spus că una dintre chestiunile pe care va încerca să le rezolve este 'criza' tot mai mare 'din Egipt'. Nu este clar ce a vrut să spună, însă Ministerul de Externe a precizat că el s-a referit într-adevăr la Egipt, notează Reuters.

Boris Johnson nu a fost deloc surprins de întrebările presei britanice şi americane privind remarcile sale din trecut. A încercat să evite primele câteva întrebări cu răspunsuri pregătite, însă treptat a devenit tot mai deranjat.

A avut totuşi un moment de respiro datorită lui Kerry, care a spus că ambasadorul american la Bruxelles a vorbit despre Boris Johnson ca fiind un 'om extrem de inteligent şi capabil'. "Acesta este Boris Johnson cu care intenţionez să colaborez", a adăugat John Kerry.

"Pot trăi cu asta", a spus Boris Johnson uşor stânjenit. "Se numeşte diplomaţie, Boris", i-a replicat John Kerry. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson insulte Marea Britanie brexit