x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Nemţov, asasinat. Dar Nemţov nu e singurul

Boris Nemţov, asasinat. Dar Nemţov nu e singurul

de Marina Constantinoiu    |    01 Mar 2015   •   17:54
Boris Nemţov, asasinat. Dar Nemţov nu e singurul
Peste 70.000 de persoane i-au adus un omagiu la un marş în Moscova
Opozantul rus Boris Nemţov a fost ucis de gloanţe în plin centrul Moscovei, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Poliţia a raportat că mai multe persoane au asistat la asasinat. Potrivit poliţiei, un bărbat neidentificat a tras dintr-o maşină 7-8 focuri de armă asupra lui Boris Nemţov când acesta se plimba cu o tânără ucraineancă pe podul Bolşoi Moskvoreţki (Marele pod de piatră) din imediata apropiere a Kremlinului.

Critic vehement al lui Putin
Boris Nemţov, 55 de ani, politician rus de opoziţie şi fost viceprim-ministru carismatic, era un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin. El urma să ia parte duminică la primul mare protest al opoziţiei la adreasa conducerii preşedintelui Vladimir Putin. Nemţov critica ineficienţa Guvernului, corupţia larg răspândită şi politica Kremlinului în privinţa Ucrainei, care a tensionat relaţiile Rusia-Occident până la un nivel nemaivăzut din perioada Războiului Rece.

Kremlinul a anunţat că Putin va supraveghea personal ancheta. “Acest asasinat brutal poartă semnele unui omor la comandă şi este în mod clar o provocare”, a declarat Putin, citat de purtătorul său de cuvânt. Ideea a fost reluată şi de ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Cum era de aşteptat, principalii lideri politici ai lumii au condamnat asasinatul.

Zeci de mii l-au omagiat
În timp ce poliţia anunţa că este pe urmele asasinului sau asasinilor lui Nemţov, câteva mii de moscoviţi au depus flori şi lumânări aprinse, sâmbătă, pe podul din apropierea zidului Kremlinului unde a fost ucis acesta.

Unul dintre organizatorii marşului, Aleksandr Riklin, a declarat că estimează la 70.000 numărul participanţilor, iar poliţia a vorbit despre peste 16.000.
“Nemţov a murit pentru viitorul Rusiei” sau “El s-a bătut pentru o Rusie liberă”, scria pe pancartele purtate de manifestanţi la Moscova. La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, peste 6.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Nemţov.
Şi la Kiev, în Ucraina, numeroşi anonimi s-au deplasat în Piaţa Independenţei pentru a-l omagia pe oponentul lui Putin, scrie leparisien.fr.

Toate ipotezele, posibile
Autorul asasinatului şi motivele sale rămân necunoscute, ancheta investigând toate ipotezele posibile. Un post de televiziune a prezentat imaginea înregistrată de la mare distanţă de o cameră video din zonă, din care ar rezulta ca posibilul asasin să se fi aflat într-un utilaj de deszăpezire care i-a ajuns din urmă pe Nemţov şi prietena sa şi a părăsit locul crimei într-o maşină care a frânat brusc în spatele utilajului tras pe dreapta la 50 de metri de locul incidentului, relatează corespondentul TVR la Moscova. Camera nu a înregistrat însă crima propriu-zisă, unghiul de filmare fiind acoperit în acel moment de masivul utilaj, precizează sursa citată.

Uciderea lui Boris Nemţov completează lista de critici şi opozanţi ai lui Putin morţi în condiţii misterioase. Boris Berezovski, Aleksandr Litvinenko şi Anna Politkovskaia sunt câteva dintre cele mai cunoscute nume.

Au trecut numai doi ani de când miliardarul Boris Berezovski, adversar declarat al lui Vladimir Putin, a fost găsit spânzurat, în locuinţa lui din Marea Britanie. Cadavrul nu prezenta semne de violenţă, însă autorităţile britanice nu s-au sfiit să spună că moartea este "suspectă". Fostă eminenţă cenuşie a Kremlinului pe timpul lui Boris Elţîn, Boris Berezovski a căzut în dizgraţie odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin. În 2003, a reuşit să obţină statut de refugiat politic în Marea Britanie. A supravieţuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv unei bombe care i-a decapitat şoferul.

Fostul spion rus Aleksandr Litvinenko a murit tot în Marea Britanie, în noiembrie 2006, otrăvit cu poloniu. Cu trei săptămâni înainte, băuse ceai cu alţi doi foşti agenţi, la un hotel din Londra, unde s-au şi găsit urme ale substanţei extrem de toxice. Într-o scrisoare dictată de pe patul de spital, Litvinenko a spus că Vladimir Putin a comandat asasinarea sa. Fostul spion îl acuzase pe liderul de la Moscova că foloseşte serviciile secrete ca să-şi ucidă adversarii.

Printre altele, Litvinenko susţinea că preşedintele rus a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. În octombrie 2006, ea a fost împuşcată mortal în faţa blocului în care locuia în centrul Moscovei. Era unul dintre oponenţii proeminenţi ai regimului Putin.

Iar lista morţilor misterioase ai opozanţilor regimului de la Moscova poate continua cu jurnaliştii Paul Klebnikov şi Iuri Şecocihin şi cu parlamentarul liberal Serghei Iuşenkov.

×