Rusia a interceptat, probabil din întâmplare, discuția dintre înalții oficiali ai forțelor aeriene germane, prin intermediul unei supravegheri extinse, a adăugat Pistorius, ieri, în timp ce prezenta rezultatele inițiale ale unei anchete privind scurgerea de informații, care a pus Germania într-o situație stânjenitoare și a ridicat serioase semne de întrebare asupra securității serviciilor sale de informații.
Presa rusă a publicat, săptămâna trecută, o înregistrare audio a unei întâlniri a oficialilor germani, derulată pe platforma „Webex”, în care se discuta despre livrarea de rachete „Taurus” cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina și despre un posibil atac al Kievului cu acest tip de armament asupra podului ce leagă Rusia continentală de peninsula anexată Crimeea.
„Sistemele de comunicare, necompromise”
„Sistemele noastre de comunicare nu au fost compromise! Motivul pentru care convorbirea forțelor aeriene a putut fi totuși înregistrată a fost din cauza unei greșeli operaționale comise de o persoană.”, a dat asigurări Pistorius.
Participantul apelase din Singapore, unde avea loc un spectacol aerian. La eveniment fuseseră invitați oficiali militari europeni de rang înalt, ceea ce i-a făcut pe aceștia o țintă pentru serviciile rusești de spionaj.
„Așadar, trebuie să presupunem că accesul la această videoconferință desfășurată pe «Webex» a fost o lovitură întâmplătoare, în cadrul unei abordări ample și dispersate.”, a tras concluzia ministrul german.
Folosirea „Webex ”pentru convorbiri până la un anumit grad de securitate a fost autorizată, a adăugat el, precizând că nu este vorba despre un software din comerț, ci despre unul special certificat, cu servere în centrele informatice ale „Bundeswehr”-ului (armata germană), din Germania.
Cu toate acestea, oficialitățile de la Berlin investighează dacă în cadrul convorbirii au fost menționate aspecte care nu ar fi trebuit să fie discutate pe „Webex”, a mai afirmat Pistorius.
El a spus că Rusia a divulgat convorbirea, în încercarea de a crea diviziuni în Germania și între această țară și aliații săi.
În convorbire, șeful Forțelor Aeriene germane, Ingo Gerhartz, discută cu trei oficiali de rang înalt din cadrul „Luftwaffe” despre posibila trimitere de rachete de croazieră „Taurus” către Kiev, livrare pe care cancelarul Olaf Scholz a respins-o în mod public până acum cu fermitate, provocând o întreagă dezbatere publică internă.
Întrebat dacă scurgerea de informații ar putea afecta poziția lui Gerhartz, care nu a fost cel care a sunat din Singapore, Pistorius a declarat că, dacă nu mai apare nimic în continuare, în cadrul anchetei, „atunci nu am de gând să-l sacrific pe unul dintre cei mai buni ofițeri ai mei pentru jocurile lui Putin”.
Germania, veriga slabă?
Germania va lua măsuri tehnice și organizatorice pentru a se asigura că un astfel de incident nu se va mai repeta, a mai declarat Pistorius, adăugând că a vorbit deja cu colegii săi din țările partenere, care și-au exprimat încrederea, în continuare, în Berlin.
„Toată lumea știe despre pericolul unor astfel de atacuri, cele de interceptare a convorbirilor, și știe că nu poți asigura o protecție de 100% împotriva lor.”, a adăugat el.
Aliații Germaniei au fost în general reținuți în reacția lor publică față de înregistrarea prezentată de ruși. Unii lideri politici britanici, din afara guvernului de la Londra, au criticat însă măsurile de securitate germane.
Spre exemplu, fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de „The Times”, a declarat că incidentul a demonstrat că Germania nu este „nici sigură, nici de încredere”.
Radiodifuzorul german ARD a descris scurgerea de informații ca fiind „o catastrofă” pentru serviciile secrete germane. De asemenea, publicația „Der Spiegel” a insistat asupra faptului că videoconferința ofițerilor germani a avut loc pe platforma „Webex” și nu pe o rețea internă, secretă a armatei.
La rândul lui, însuși Scholz a calificat drept „foarte gravă” scurgerea de informații și a declarat că aceasta „este acum investigată foarte atent, foarte intens și foarte rapid”.
Lideri politici din partidele aflate în coaliția lui Scholz și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar fi putut asculta și alte conversații sensibile. Ei cred că este posibil ca toate comunicațiile guvernamentale să nu mai fie protejate în mod adecvat.
De cealaltă parte, Kremlinul afirmă că înregistrarea arată că forțele armate germane discutau planuri pentru lansarea de atacuri pe teritoriul rusesc, acuzații pe care Germania le neagă, calificându-le drept „absurde”.