x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bradul discordiei între cele două Corei

Bradul discordiei între cele două Corei

de Agerpres    |    12 Dec 2011   •   14:08

Coreea de Sud a decis luni sa permita unor grupari religioase sa ridice un brad de Craciun in apropierea frontierei dintre Nord si Sud, in vizorul soldatilor regimului comunist de la Phenian, in pofida amenintarilor proferate de regimul din nord referitoare la "consecinte imprevizibile', transmite AFP.

Coreea de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana - RPDC) a avertizat asupra unor "consecinte neprevazute' in cazul in care Coreea de Sud va aprinde luminitele la bradul urias de Craciun de pe dealul Aegibong, de la frontiera ce desparte cele doua tari, a relatat duminica agentia sud-coreeana de presa Yonhap, care cita site-ul Uriminzokkiri, considerat un purtator de cuvant al Phenianului.

Pana in 2003, sud-coreenii aprindeau in fiecare an luminile de pe turnul sub forma de brad impodobit cu ghirlande electrice in varful dealului Aegibong din zona vestica a granitei intercoreene. Dupa aceasta data, cand cele doua Corei au semnat un acord de conciliere care prevedea incetarea reciproca a activitatii de propaganda in zona de frontiera, luminitele de pe turnul sub forma de brad de pe dealul Aegibong nu au mai fost aprinse.

Seulul a revenit la vechea traditie anul trecut dupa ce artileria de coasta a Coreii de Nord a deschis focul asupra unei insule din Marea Galbena, incident in care si-au pierdut viata doi civili sud-coreeni si doi puscasi marini din Sud.
Ministerul sud-coreean al Apararii a aprobat cererea gruparilor religioase de a ridica turnul de metal cu o inaltime de 29 de metri, in forma de brad si plin de luminite, "in numele libertatii religioase si de exprimare'.

×