x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia cere companiei Chevron 11 miliarde de dolari despăgubire pentru poluarea Atlanticului

Brazilia cere companiei Chevron 11 miliarde de dolari despăgubire pentru poluarea Atlanticului

04 Apr 2012   •   07:50
Brazilia cere companiei Chevron 11 miliarde de dolari despăgubire pentru poluarea Atlanticului

Guvernul brazilian a inaintat astazi o actiune in justitie impotriva companiei petroliere americane Chevron, cerandu-i o despagubire de aproape 11 miliarde de dolari pentru deversarea de petrol in apele Atlanticului pe data de 4 martie, potrivit EFE, citata de Agerpres.

Autoritatile braziliene au solicitat deja o despagubire similara companiei Chevron si subcontractantului sau Transocean pentru deversarea a 3.000 de barili de petrol de pe o platforma de foraj marin din apropierea coastelor Braziliei in luna noiembrie.

De asemenea, la 21 martie, un numar de 17 directori din cadrul celor doua companii americane au primit interdictia de a parasi teritoriul Braziliei, ei urmand sa fie pusi sub acuzare pentru deversarea din luna noiembrie.

Autoritatile braziliene au mai decis marti sa opreasca activitatea companiei Chevron de pe platformele marine unde au avut loc scurgerile de petrol si sa interzica celor doua companii americane sa trimita bani in afara tarii.

Aria de extractie braziliana nu este una dintre zonele importante ale Chevron – aceasta insumeaza numai 2-3% din productia totala a companiei, in timp ce Australia ajunge la 17%, iar Golful Mexic are 21% din totalul platformelor Chevron.

Investitia majora a companiei in zone de risc, cum este cea braziliana, se explica prin accesul tot mai dificil la resursele noi de energie de la nivel global. Avand in vedere dimensiunea sa, firma petroliera a cautat sa se concentreze in ultimii ani pe “cucerirea' de noi teritorii pentru exploatare.

×