x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia: Curtea Supremă dispune investigarea lui Bolsonaro pentru asocierea vaccinului COVID-19 cu SIDA

Brazilia: Curtea Supremă dispune investigarea lui Bolsonaro pentru asocierea vaccinului COVID-19 cu SIDA

04 Dec 2021   •   10:22
Brazilia: Curtea Supremă dispune investigarea lui Bolsonaro pentru asocierea vaccinului COVID-19 cu SIDA
Sursa foto: Jair Bolsonaro/antena3

Un judecător al Curții Supreme braziliene a dispus deschiderea unei anchete asupra președintelui Jair Bolsonaro pentru că a afirmat în octombrie, în timpul unei emisiuni în direct pe mai multe platforme de socializare, că vaccinurile COVID-19 pot crește șansele de a contracta SIDA, scrie Reuters.

Bolsonaro, care a refuzat să facă vaccinul, a fost suspendat temporar atât de pe Facebook, cât și de pe YouTube după comentariile sale.

Decizia judecătorului Alexandre de Moraes a venit ca răspuns la o solicitare din partea unei comisii de anchetă a Senatului, cunoscută în portugheză sub numele de CPI, care a constatat în octombrie că Bolsonaro a comis nouă infracțiuni legate de modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, inclusiv crime împotriva umanității.

Potrivit Programului comun al Națiunilor Unite privind HIV și SIDA, vaccinurile COVID-19 aprobate de autoritățile de reglementare în domeniul sănătății sunt sigure pentru majoritatea persoanelor, inclusiv pentru cele care trăiesc cu HIV, virusul care provoacă sindromul imunodeficienței dobândite cunoscut sub numele de SIDA.

CPI a predat deja raportul său de aproximativ 1.300 de pagini biroului procurorului general al Braziliei în octombrie, dar puțini se așteaptă la vreo acțiune semnificativă, având în vedere că actualul procuror general a fost numit de Bolsonaro.

Practic, decizia lui Moraes implică faptul că acesta va supraveghea îndeaproape ancheta procurorului general, întrucât Curtea Supremă nu desfășoară propriile investigații.

"Pentru ca supravegherea judiciară să fie efectuată într-un mod eficient și cuprinzător, este indispensabil să fie prezentate documente care să arate stadiul anchetei în cauză", a declarat Moraes.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jair bolsonaro