x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Adio liberei circulații

Brexit: Adio liberei circulații

03 Oct 2018   •   13:34
Brexit: Adio liberei circulații
Sursa foto: ANDY RAIN/EPA

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a anunţat, ieri, noi reglementări în materie de imigraţie în Regatul Unit, care vor intra în vigoare după Brexit şi vor da întâietate lucrătorilor calificaţi, eliminând libera circulaţie a cetăţenilor europeni, transmite AFP.

„Când vom părăsi Uniunea Europeană, vom institui un sistem de imigraţie care pune capăt, o dată pentru totdeauna, liberei circulaţii” a cetăţenilor europeni în Regatul Unit, a declarat May, într-un comunicat în care precizează că acesta va fi un sistem „bazat pe competenţele lucrătorilor şi nu pe originea lor”. „Acest nou sistem va permite reducerea imigraţiei persoanelor slab calificate”, a precizat May, adăugând că sistemul va pune Regatul Unit pe calea unei imigraţii reduse la „niveluri viabile”. Potrivit viitoarelor reglementări, persoanele care vor dori să se stabilească în Marea Britanie vor trebui să certifice un anumit nivel de venit, garantând astfel că nu ocupă locuri de muncă pentru care ar putea fi recrutaţi cetăţeni britanici. Vizele pentru studenţi nu vor fi supuse aceloraşi criterii. Cetăţenii Uniunii Europene sunt în prezent liberi să se stabilească şi să lucreze în Regatul Unit, situaţie care urmează să se încheie la sfârşitul perioadei de tranziţie post-Brexit, în decembrie 2020, în cazul unui acord între Londra şi Bruxelles asupra condiţiilor ieşirii britanicilor din UE, mai scrie AFP.

Downing Street a precizat că o Carte Albă privind imigraţia va fi publicată în această toamnă, în timp ce un proiect de lege va fi prezentat în 2019.

 

 

×
Subiecte în articol: brexic