x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit. Comisarul european Pierre Moscovici: „Mingea este în terenul britanicilor”

Brexit. Comisarul european Pierre Moscovici: „Mingea este în terenul britanicilor”

24 Feb 2019   •   16:30
Brexit. Comisarul european Pierre Moscovici: „Mingea este în terenul britanicilor”
Sursa foto: ANDY RAIN/EPA

Comisarul european Pierre Moscovici a afirmat, cu 33 de zile înainte de Brexit, că ''mingea este în terenul britanicilor'', declaraţie ce survine în timp ce Uniunea Europeană rămâne inflexibilă în ce priveşte redeschiderea acordului privind ieşirea Marii Britanii din UE respins de către parlamentul britanic în ianuarie, relatează AFP. 

''Vrem să spunem: 'Domnilor englezi, trageţi primii' ! '', a declarat Moscovici, fost ministru francez al economiei şi finanţelor (2012-2014) în guvernul socialist al preşedintelui Francois Hollande, în cadrul emisiunii ''Le Grand Rendez-Vous'', organizată de Europe 1, Cnews şi Les Echos. 

Moscovici a subliniat că ''britanicii sunt cei care au votat pentru Brexit''. ''Ei vor părăsi UE, aceasta este alegerea suverană şi aceasta va fi pe 29 martie'', data ieşirii regatului din blocul comunitar, a răspuns Moscovici la întrebările referitoare la o posibilă amânare a Brexit-ului. 

''Se ştie că ei nu vor acordul aşa cum este, chiar dacă acesta nu este departe de a fi cel mai bun posibil, şi că ei nu vor deloc un 'no deal' (absenţa unui acord), adică o ieşire dezordonată'', a reamintit Moscovici. ''În cele 33 de zile care mai rămân, ei trebuie să spună ce vor'', a adăugat comisarul european. 

De azi înainte, potrivit lui Moscovici, ''aceasta este o problemă politică'' în tabăra britanicilor: ''Trebuie ca parlamentul să se pronunţe asupra unei moţiuni majoritare''. În rest, în plan practic, ''totul a fost prevăzut în discuţiile de trei ani, zeci de mii de documente au fost stabilite''. 

Scenariul său preferat este cel privind aplicarea acordului intens negociat cu Londra timp de peste un an şi jumătate, care va permite ca ''viaţa să continue'', după deschiderea unei perioade de tranziţie, fără schimbări vamale într-o primă etapă. 

Dar Comisia Europeană se pregăteşte pentru posibilitatea unei ieşiri brutale a regatului din UE pe 29 martie, şi întreprinderile trebuie să facă la fel, a estimat comisarul european. 

''În ipoteza unui 'no deal', trebuie să se poate avea controlul vamal asupra mărfurilor, controlul veterinar, fito-sanitar'', a detaliat comisarul Moscovici, adăugând: ''Sunt luni de zile de când ne pregătim (...) şi serviciile mele au lansat campanii (de informare) pentru întreprinderi''. 

Pierre Moscovici a precizat că va merge în Calais, până la 29 martie, ''pentru a vedea cum funcţionează lucrurile în teren'' şi pentru ''a transmite câteva mesaje''.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit