x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit + criza în energie = rafturi goale în magazinele alimentare din Marea Britanie

Brexit + criza în energie = rafturi goale în magazinele alimentare din Marea Britanie

de Redacția Jurnalul    |    07 Dec 2022   •   06:45
Brexit + criza în energie = rafturi goale în magazinele alimentare din Marea Britanie

Unele supermarketuri din Marea Britanie raționalizează vânzările de ouă după ce fermierii locali au redus sau au oprit producția din cauza creșterii costurilor - o situație agravată de focarul de gripă aviară.

 

 În paralel, se conturează criza roșiilor și a castraveților, culturi mari consumatoare de energie. „Marea Britanie intră ca o «somnambulă» într-o criză a aprovizionării cu alimente și guvernul trebuie să intervină pentru a ajuta fermierii”, a avertizat National Farmers Union (NFU).

Prețurile la alimente au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 45 de ani, arată cifrele oficiale. Energia scumpă și Brexitul sunt considerate principalele cauze ale acestei situații. Prețurile îngrășămintelor pentru agricultură s-au triplat din 2019, iar  costul furajelor și motorinei a crescut cu 75%. Pe de altă parte, după desprinderea de blocul comunitar european, fermele se confruntă cu lipsa forței de muncă, în timp ce importurile de alimente sunt mai dificile și costisitoare. 

Sindicatul fermierilor a cerut guvernului să facă mai mult pentru a-i ajuta agricultori în condițiile în care 7.000 de companii de profil au dat faliment în ultimii trei ani.

Steve Dresser, șeful Grocery Insight, firmă de consultanță în comerțul cu amănuntul, a declarat pentru BBC că marea provocare vine de la consumatori: „Accentul clienților este pe economisirea banilor, iar alimentele locale au, în general, un preț mai mare, ceea ce poate fi dificil”, a spus el. „Este clar că ne confruntăm cu provocări reale în lanțul nostru de aprovizionare și, ca națiune, ar trebui să căutăm să ne sprijinim comunitatea agricolă, mai ales că Brexitul a îngreunat lucrurile în ceea ce privește importul de alimente”.

La rândul lor, agricultorii au spus că miniștrii ar trebui să ridice plafonul pentru lucrătorii sezonieri de peste mări pentru a aborda penuria de forță de muncă și să stabilească o nouă țintă de „securitate alimentară”, care ar include obligația de a monitoriza și raporta nivelurile producției alimentare interne.

Următoarea lovitură este așteptată în fermele de vaci. Analiștii spun că prețurile laptelui ar putea să scadă sub costul de producție, în timp ce fermierii de carne de vită iau în considerare reducerea numărului de vaci pe care le cresc.

×
Subiecte în articol: brexit magazine energie