x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Negocieri dure între UE și UK, pe ultima sută de metri

Brexit: Negocieri dure între UE și UK, pe ultima sută de metri

06 Dec 2020   •   19:10
Brexit: Negocieri dure între UE și UK, pe ultima sută de metri

Reprezentanţii Marii Britanii şi cei ai UE și-au reluat duminică negocierile la Bruxelles, pentru două zile cruciale, în încercarea de a ajunge la un compromis asupra unui acord post-Brexit, în tentativa de a evita un eşec cu consecinţe economice grele, relatează AFP.

Acest „nou efort” a fost decis sâmbătă seara la cel mai înalt nivel de premierul britanic, Boris Johnson, şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o suspendare a negocierilor timp de 24 de ore vineri, la capătul unei săptămâni fără rezultate la Londra.

Cei doi lideri vor face un nou bilanţ luni seara, sub presiunea tot mai intensă a calendarului privind încheierea unui eventual acord comercial, care va trebui ratificat de parlamentul britanic şi de cel european înainte de a intra în vigoare 1 ianuarie.

Germania, care ocupă în prezent preşedinţia UE, a salutat continuarea discuţiilor, amintind însă că nu va accepta un acord „cu orice preţ”.

Negocierile se anunţă extrem de dificile, iar Boris Johnson şi Ursula von der Leyen au constatat din nou, sâmbătă seara, „divergenţe importante asupra a trei subiecte care blochează discuţiile încă din luna martie”.

Acestea sunt garanţiile în materie de concurenţă cerute de UE în schimbul unui acces britanic fără cote şi tarife la marea lor piaţă, modul de reglementare a litigiilor şi pescuitul.

De la plecarea oficială a Regatului Unit, în 31 ianuarie 2020, Londra continuă să aplice regulile UE. Abia la sfârşitul acestei perioade de tranziţie, în 31 decembrie, vor interveni ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică şi din uniunea vamală.

În absenţa unui acord, schimburile între Londra şi UE se vor face de la 1 ianuarie potrivit doar regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime drepturilor vamale şi cotelor, ceea ce face să crească riscul unui nou şoc economic în plus celui legat de pandemia de coronavirus.

×
Subiecte în articol: Negocieri intre UE si UK