Majoritatea membrilor Parlamentului britanic cred că ieşirea din UE ar fi o catastrofă și ar putea bloca iniţiativa, în pofida rezultatelor referendumului, care nu au un caracter obligatoriu. Concomitent, peste 2 milioane de britanici au semnat o petiție pentru un nou referendum.
"Mulți membri ai Parlamentului cred că părăsirea Uniunii Europene ar fi o catastrofă pentru Marea Britanie şi vor fi tentați să blocheze rezultatului referendumului", scrie cotidianul britanic “The Times”. Doar "160 dintre cei 650 de parlamentari aleși în 2015 vor ieșirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred că ieșirea din UE ar fi o eroare. Mulți cred că ar fi o eroare foarte gravă, iar cei care cred că ar fi o catastrofă nu sunt puțini. În acest context, experimentul nostru privind democrația directă tinde să se lovească de tradiția democrației reprezentative ca un asteroid gigant de Lună", scrie “The Times”. Între timp, peste 2 milioane de britanici și rezidenți în Marea Britanie au semnat o petiție, cerând un al doilea vot și forțând parlamentarii să ia în considerare cel puțin o dezbatere pe această temă, relatează Reuters. Parlamentul trebuie să ia în considerare o dezbatere cu privire la orice petiție care a strâns mai mult de 100.000 de semnături. Potrivit propunerii, postată înaintea referendumului din 23 iunie, guvernul ar trebui să organizeze un alt plebiscit privind apartenența la UE, dacă rezultatul votului în favoarea unui răspuns este mai mic de 60% , iar prezența este mai mică de 75% dintre alegătorii eligibili. Rezultatul de joi arată că 52% dintre alegători sprijină ieșirea Marii Britanii din UE și a avut o prezență de 72%.
Scoția este foarte aproape de un nou referendum pentru independența față de Marea Britanie, după ce 62% dintre scoțienii au votat pentru UE.