x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Britanicii ar putea avea bancnote din plastic. “Ca în România şi Vietnam”, comentează Daily Telegraph

Britanicii ar putea avea bancnote din plastic. “Ca în România şi Vietnam”, comentează Daily Telegraph

12 Sep 2013   •   19:51
Britanicii ar putea avea bancnote din plastic. “Ca în România şi Vietnam”, comentează Daily Telegraph

Bancnote noi, de plastic, ar putea umple portofelele britanicilor în următorii trei ani, relatează worldbulletin.net. “La acest capitol ne alăturăm României şi Vietnamului”, notează The Daily Telegraph. Noile bancnote britanice ar putea fi gata până în 2016, adaugă şi BBC.
Bancnotele de plastic sunt mai curate, mai sigure şi - pentru că rezistă mai mult - mai ieftine de produs cu 10 milioane lire sterline decât cele din hârtie de bumbac aflate în acest moment în uz, a declarat marţi Banca Angliei.
De asemenea, bancnotele de plastic sunt mai greu de falsificat şi mai rezistente în cazul în care ajung accidental în maşina de spălat.
Banca intenţionează să înceapă cu introducerea de bancnote din plastic de 5 şi de 10 lire sterline, urmând ca, în cazul în care acestea vor avea succes, toate bancnotele să fie pe viitor fabricate din plastic.
Cu toate acestea, criticii susţin că bancnotele de plastic vor crea probleme persoanelor în vârstă şi nevăzătorilor.
De asemenea, s-a argumentat bancnotele de plastic ar fi mai mici (în linie cu alte bancnote europene), mai alunecoase, se vor lipi mai mult una de cealaltă şi nu se vor plia la fel de bine ca bancnotele din hârtie. Nu în ultimul rând, jumătate dintre membrii Institutului Naţional Regal pentru Nevăzători sunt împotriva planurilor de a introduce bancnote de plastic.
O consultare în privinţa bancnotelor de plastic va avea loc timp de două luni la centrele comerciale pentru a permite publicului să intre în contact cu noile bancnote şi să comenteze.
Retailerii şi băncile vor fi, de asemenea, solicitaţi să îşi facă cunoscută opinia, iar o decizie în acest sens este aşteptată în luna decembrie.
"Banii de plastic trebuie să fie uşor de utilizat. Ei nu trebuie să fie prea mici, ci uşor de folosit pentru cei mai puţin îndemânatici", a declarat Rose Altman, consilieră pe probleme de pensii pentru fostul guvern.
"Cu toate acestea, bănuiesc că mulţi oameni în vârstă se vor simţi mulţumiţi că Banca Angliei va continua să producă bancnote. În ziua de azi, tendinţa de a forţa pe oamenii să tranzacţioneze online şi să cumpere totul pe internet este îngrijorătoare deja pentru cei care nu sunt capabili să facă acest lucru", a adăugat ea.
Potrivit Daily Express, în prezent, 29 de ţări produc bancnote pe suport de polimer, printre acestea numărându-se Australia, Noua Zeelandă şi Mexicul.
Pe de altă parte, Charlie Bean, guvernator adjunct al Băncii Angliei, a dat asigurări că vor imprima bancnote pe suport de polimer doar dacă publicul va continua să aibă încredere şi să îi placă să folosească bancnotele.

×