x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Britanicii au început să voteze

Britanicii au început să voteze

06 Mai 2010   •   00:00
Britanicii au început să voteze
Sursa foto: /X90004

Secţiile de vot s-au deschis în această dimineaţă pentru alegerile legislative din Marea Britanie, unde peste 45 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze într-un scrutin foarte indecis care ar putea duce la un Parlament fără majoritate absolută.

Un sondaj realizat la ieşirea de la urne va fi difuzat de principalele posturi de televiziune după închiderea secţiilor de vot la ora 21.00 GMT. Rezultatele definitive nu vor fi publicate înainte de vineri după-amiază, relatează AFP, citată de Mediafax.

Peste o sută de sondaje au preconizat în ultimele săptămâni înfrângerea Partidului laburist, aflat de 13 ani la putere şi afectat de nepopularitatea premierului Gordon Brown, în vârstă de 59 de ani.

Confruntându-se cu acesta, opoziţia conservatoare condusă de tânărul şi dinamicul David Cameron, în vârstă de 43 de ani, este dată favorită, dar avansul său nu ar fi suficient pentru a întruni o majoritate absolută în Camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic, adică cel puţin 326 de deputaţi dintr-un total de 650.

Această configuraţie în care nici un partid nu obţine majoritatea absolută, care ar fi o situaţie inedită din 1974, se numeşte un "Parlament suspendat" ("hung Parliament").


×
Subiecte în articol: externe