x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Britanicii nu suspină după Uniunea Europeană

Britanicii nu suspină după Uniunea Europeană

de Şerban Mihăilă    |    31 Iul 2020   •   10:50
Britanicii nu suspină după Uniunea Europeană

Într-un moment în care negocierile comerciale post-Brexit au intrat în impas, iar Londra și Bruxellesul par să se fi resemnat cu eșecul tratativelor, Marea Britanie se mișcă rapid pentru a încheia acorduri bilaterale cu state importate și nu dă senzația că regretă absolut deloc desprinderea de blocul comunitar. Primul tratat internațional comercial post-Brexit al guvernului britanic va fi încheiat în doar câteva săptămâni cu Japonia.

 

La rândul lor, japonezii par extrem de nerăbdători să accelereze finalizarea acordului cu Regatul Unit. După negocieri zilnice purtate cu începere din 8 iunie de reprezentanții celor două părți, convorbirile au înregistrat „un progres major” în această săptămână, a mărturisit o oficialitate guvernamentală de la Londra, citată de „The Sun”. „Acordul cu Japonia se va realiza foarte curând”, a declarat sursa menționată.

Negocierile desfășurate acum la nivel înalt sunt „într-un stadiu avansat” mai spune oficialitatea, anticipând că primul acord comercial al Marii Britanii după ieșirea din blocul comunitar, estimat la 31,6 miliarde de lire sterline, va fi semnat anul acesta, în luna septembrie.

După toate probabilitățile, înțelegerea conține o reducere a tarifelor impuse produselor japoneze de tehnologie care intră în Regatul Unit și importurilor de mașini de lux britanice în Japonia. Marea Britanie încearcă să obțină acum și scăderea altor taxe, iar Japonia vrea acces liber pe piețele britanice.

Între timp, Înaltul Comisar Australian pentru Marea Britanie, George Brandis, declara încă din iunie că este foarte încrezător în privința încheierii unui acord comercial între țara sa și Executivul de la Londra, în doar câteva luni. Mai mult, Secretarul de Stat britanic pentru Comerț Internațional, Liz Truss, a anunțat, miercuri, încheierea cu succes a primei runde de tratative cu Noua Zeelandă, care ar trebui să impulsioneze investițiile mutuale și să crească volumul comerțului în domeniul digital. Truss a adăugat că va avea grijă ca întreprinderile britanice mici și mijlocii să profite substanțial de pe urma acestor negocieri. „Suntem acum mai aproape cu un pas de realizarea unei înțelegeri globale și ambițioase de comerț liber cu unul dintre prietenii noștri cei mai vechi”, a declarat Truss.

Nu în ultimul rând, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a afirmat, săptămâna trecută, că SUA vor să încheie un acord comercial cu Regatul Unit „cât mai curând posibil”. „Am încheiat două runde de negocieri, mai avem de lucru, iar o a treia rundă este programată pentru sfârșitul lunii. Principala preocupare a SUA este să vedem dacă reușim să realizăm progrese în această rundă și să o finalizăm cât mai curând posibil. Am vorbit cu premierul britanic pe această temă și sper să încheiem negocierile cât mai repede”, a spus Pompeo, la Washington.

Concomitent, Liz Truss încearcă să bage Marea Britanie în Înțelegerea Progresivă și Globală pentru Parteneriatul Transpacific (CPTPP), într-o mișcare considerată de ea „următorul pas logic”, după semnarea acordurilor cu Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Cei 11 membri CPTPP reprezintă 13% din producția economică mondială, constituind, ca volum, cel de-al treilea bloc comercial global. Membrii CPTPP sunt: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam.  

În impas cu europenii

În privința tratativelor cu blocul comunitar, toate semnalele venite deocamdată dinspre Londra și Bruxelles indică faptul că Marea Britanie nu va ajunge la un acord cu UE. În acest scenariu, britanicii, care vor părăsi UE la sfârșitul perioadei de tranziție, pe 31 decembrie 2020, vor face comerț conform termenilor prevăzuți de Organizația Mondială a Comerțului. Marea Britanie se află acum în perioada de tranziție, respectând încă regulile impuse de UE, până la sfârșitul anului. Din acest motiv, toate acordurile bilaterale încheiate de Londra vor intra în vigoare după 1 ianuarie 2021.

 

Acordul cu Japonia se va realiza foarte curând

Oficialitate de a Londra, citată de „The Sun”

 

 

×