Oare care este pretul unui lac? Dar al unei paduri? Ei, dar al unei privelisti cu un spatiu verde? Daca v-ati intrebat vreodata sau doar acum v-a venit ideea, citind aceste randuri, atunci aflati ca in Marea Britanie s-a si facut un studiu in acest sens.
El a fost prezentat joi in Marea Britanie si este primul de o asemenea amploare si care indrazneste sa calculeze valoarea bogatiilor oferite de natura, evaluandu-le beneficiile pentru economie si societate.
"Pana acum am luat ca pe un dat ceea ce ne oferea natura, fara a intelege ca serviciile pe care aceasta ni le face au un pret si ca, daca o distrugem, asta ne va costa foarte mult", a explicat pentru BBC ministrul Mediului, Caroline Spelman, care a comentat acest raport intocmit la comanda Guvernului britanic.
Mai multe tari au incercat deja sa masoare valoarea economica a anumitor bunuri materiale precum padurile, dar acum este pentru prima oara cand se face un studiu de o asemenea amploare, a explicat Spelman, dand asigurari ca Guvernul va tine cont de el cand va avea de luat decizii.
Autorii "acestei evaluari a ecosistemului national britanic" au pornit de la constatarea ca pana acum ceea ce conta era valoarea de piata a bunurilor – de exemplu a lemnului sau a recoltelor – si ca protectia mediului era luata in calcul doar prin prisma costurilor, ceea ce a avut drept consecinta degradarea resurselor. "Grosso modo, 30% dintre resursele pe care ni le ofera ecosistemul sunt deja degradate sau in declin", a subliniat profesorul Bob Watson, coordonator al proiectului.
Acest raport de 2.000 de pagini se straduieste sa scoata la suprafata valoarea ascunsa a naturii din Marea Britanie, "o mana in valoare de mai multe miliarde" in termeni economici. Albinele si alte insecte care permit polenizarea ar reprezenta, de exemplu, 430 de milioane de lire pe an pentru agricultura britanica (487 de milioane de euro). Un alt exemplu, zonele umede din interiorul terenurilor ar reprezenta un aport de 1,5 miliarde de lire (1,6 miliarde de euro) din cauza impactului lor asupra calitatii apei.
A dispune de o locuinta cu o vedere la un spatiu verde poate fi evaluata la 300 de lire pe an de persoana (340 de euro), in termenii beneficiilor pentru sanatate. A trai intr-un mediu bogat in rauri, lacuri si zone de coasta constituie pentru britanici un beneficiu evaluat la 1,3 miliarde de lire pe an (1,4 miliarde de euro).