x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bruxelles - Reforma energetică

Bruxelles - Reforma energetică

de George Daniel Ripa    |    20 Sep 2007   •   00:00
Bruxelles - Reforma energetică
Sursa foto: Olivier Hoslet/

Uniunea Europeană a adoptat proiectul de reformă propus de Comisia Europeană, in ciuda criticilor mai multor state membre ale organizaţiei, dar şi ale Rusiei, care percepe aceste măsuri ca fiind indreptate impotriva intereselor sale. Comisia crede că proiectul va duce la noi investiţii in acest sector şi la creşterea competiţiei.

UE a adoptat ieri un plan de reformă in sectorul energetic european, criticat la Paris, Berlin şi Moscova.

Uniunea Europeană a adoptat proiectul de reformă propus de Comisia Europeană, in ciuda criticilor mai multor state membre ale organizaţiei, dar şi ale Rusiei, care percepe aceste măsuri ca fiind indreptate impotriva intereselor sale. Comisia crede că proiectul va duce la noi investiţii in acest sector şi la creşterea competiţiei.

ANTIMONOPOL. Principalul punct al proiectului este politica antimonopol a Comisiei Europene. Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a propus divizarea unor grupuri europene de electricitate şi gaz, care deţin atăt sectorul de producţie, căt şi cel de distribuţie. Acest lucru inseamnă că acele companii care produc energie electrică sau care deţin cămpuri de gaz nu vor avea voie să deţină şi reţelele de transport. Giganţii energetici vizaţi sunt EDF, compania de electricitate de stat franceză şi compania germană Eon. "Statele Uniunii Europene trebuie să se asigure că aceeaşi persoană nu poate exercita un control asupra distribuţiei, şi in acelaşi timp să aibă un interes in legătură cu sistemul de transmisie", se arată in proiectul Comisiei.

Giganţii energetici vor trebui fie să văndă reţelele de transport, fie să le predea altor operatori. Franţa şi Germania se opun propunerii, astfel incăt Comisia a oferit alternativa unui operator independent care să administreze reţelele. In ceea ce priveşte tranzacţia Rompetrol - KazMunaiGaz, aceasta trebuie in continuare să fie analizată şi aprobată de UE. "Orice achiziţie importantă in domeniul energetic, precum această tranzacţie, este analizată de serviciile Comisiei pentru a decide dacă este compatibilă cu regulile pieţei interne", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, pentru HotNews.

Niet Gazprom

Executivul comunitar a obţinut in acelaşi timp dreptul de a respinge prin veto incercările unor companii din afara Uniunii de a prelua participaţii mari sau chiar controlul asupra reţelelor de gaze şi electricitate din Europa. Comisia a propus adoptarea unei clauze de salvgardare pentru ca astfel de achiziţii să fie condiţionate de respectarea reglementărilor comunitare in domeniu. Principalele companii vizate sunt grupul rus Gazprom şi compania algeriană Sonatrach. "Proiectul CE conţine clauze de salvgardare care impun ca grupurile din afara Uniunii care doresc să preia participaţii semnificative sau controlul asupra unei reţele energetice din UE să demonstreze fără echivoc faptul că respectă reglementările comunitare", se arată in comunicatul Comisiei. Presa rusă anunţa chiar ieri că Gazprom vrea să cumpere o participaţie la termocentrala britanică Baglan Bay, deţinută de GE Energy, divizia din sectorul energiei a companiei americane General Electric. Documentul include şi aşa-numitul principiu al reciprocităţii, care prevede că, dacă o companie dintr-o anumită ţară doreşte să investească in sectorul energetic european, nu va primi acces mai mare decăt o companie europeană care doreşte să investească in ţara de origine a acelei companii.

×
Subiecte în articol: externe