x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta - Guvern restrans

Budapesta - Guvern restrans

de Irina Cristea    |    30 Mai 2006   •   00:00
Budapesta - Guvern restrans

Un Executiv cu mai putine portofolii si un Parlament cu membri desemnati printr-un scrutin mai simplu sunt cateva propuneri de reforma in Ungaria.

Coalitia social-liberala aflata la putere in Ungaria a propus un proiect de lege vizand reducerea numarului parlamentarilor si a numarului de ministere si simplificarea unor mecanisme de conducere a statului.

LISTA MINISTERELOR. Potrivit agentiei ungare MTI, citata de Mediafax, documentul are acordul premierului Ferenc Gyurcsany si a fost remis principalei formatiuni de opozitie, Fidesz. Coalitia are nevoie de sustinerea principalei forte de dreapta, pentru ca o astfel de propunere trebuie sa intruneasca votul a doua treimi din legiuitori.

Astfel, viitorul Guvern al Ungariei ar avea 11 ministere, cu patru mai putin decat cel in exercitiu.

Executivul va fi structurat pe urmatoarele ministere: Sanatate, Agricultura si Dezvoltare Rurala, Economie si Transporturi, Asistenta Sociala si Munca, Justitie si Politie, Mediu si Ape, Externe, Educatie si Cultura, Guvernare Locala si Dezvoltare Regionala, Finante. Fiecare ministru va avea un singur adjunct in loc de doi.

SCRUTIN. Proiectul coalitiei socialist-liberale mai prevede reducerea numarului deputatilor de la 386 la 298. Documentul urmareste si modificarea actualului sistem de desemnare a membrilor Parlamentului, care sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin.

Alte propuneri includ instituirea unor reguli mai stricte in privinta cheltuielilor parlamentarilor sau reducerea cu 20%-40% a numarului consilierilor locali.
×
Subiecte în articol: externe