x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Buldozerul" Orientului

"Buldozerul" Orientului

de Maria Toader    |    06 Ian 2006   •   00:00
"Buldozerul" Orientului

Puternic, foarte bun strateg, dar un fin si-n acelasi timp impozant diplomat. Acesta este portretul lui Ariel Sharon, unul dintre cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu.

Poreclit "Buldozerul", atat de sustinatorii, cat si de opozantii sai, premierul israelian se afla in cea mai importanta misiune care trebuie dusa la buna indeplinire. "A ceda" nu este, de altfel, un cuvant care sa il caracterizeze pe fostul om de arme. Intr-o ascensiune continua inca din timpul anilor cand a fost general, Ariel Sharon "a luat cu asalt" si scena politica, ghidandu-se dupa principiul "pentru securitatea statului Israel, orice mijloace de a asigura asta sunt admise". Veteranul Sharon si-a jucat intreaga cariera pe o singura carte - pastrarea aproape in totalitate a teritoriului israelian si asigurarea unor drepturi politice Israelului, dar si acordarea acestor drepturi, intr-o masura, ce-i drept, mai mica, partii palestiniene.

IN TOP. Dupa o perioada neagra, in timpul investigatiilor privind numarul mare de victime cauzat de invadarea Libanului, Sharon a reusit sa revina in prim-planul politicii israeliene, castigand sprijinul altor oameni politici si al opiniei publice. In 2000, dupa esecul negocierilor de la Camp David, Sharon l-a acuzat pe primul-ministru Ehud Barak ca tradeaza Israelul daca va fi de acord sa renunte la Ierusalim. Aceasta pozitie impunatoare l-a propulsat si mai mult pe generalul Sharon, care a fost numit premier in 2001 si in 2003. In ultimul sau mandat, liderul israelian a inceput operatiunile de retragere din Fasia Gaza si Cisiordania, pentru a aduce, dupa zeci de ani, pacea in regiune. In cazul in care soarta ii va fi potrivnica la fel ca fostului sau inamic declarat, Yasser Arafat, planurile de pace s-ar putea transforma in pulberea desertului.

CRIZA
Starea grava in care se afla Sharon a creat o situatie neobisnuita pe scena politica israeliana - vicepremierul Ehud Olmert conduce un guvern de tranzitie, inaintea alegerilor programate pentru luna martie, iar Partidul Kadima, infiintat recent de primul-ministru, nu are institutii sau structuri organizationale, nefiind clar nici cum ar putea desemna un succesor al lui Ariel Sharon.

Membrii formatiunii Kadima au refuzat sa comenteze situatia politica sau starea de sanatate a lui Sharon. "Nu stim ce se intampla cu noi in aceasta situatie. Este foarte ingrijorator", a declarat unul dintre membrii conducerii partidului.

In momentul de fata, Ehud Olmert, vicepremierul, a devenit prim-ministru in exercitiu. El dispune de toate prerogativele prim-ministrului, doar medicii lui Sharon putand decide momentul in care acesta ar urma sa isi reia atributiile.

Presedintele tarii, Moshe Katsav, a declarat ca alegerile trebuie sa aiba loc asa cum este prevazut si a cerut tuturor partidelor sa "isi desfasoare campania in mod civilizat". (Radu Croitoru)

×
Subiecte în articol: externe sharon