x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria - 45.000 de candidaţi la locale

Bulgaria - 45.000 de candidaţi la locale

de Jurnalul National    |    29 Oct 2007   •   00:00

Aproximativ şapte milioane de alegători bulgari au fost aşteptaţi ieri la urne, in primul scrutin local de la aderarea in Uniunea Europeană. Ca niciodată, 45.000 de candidaţi au fost inscrişi pe liste. Analiştii politici susţin că numărul neobişnuit de mare al candidaţilor este datorat atracţiei pe care aceştia o au faţă de perspectiva fondurilor europene.

Electoratul a optat ieri pentru alegerea a 35 de primari de sector, 2.914 primari de oraşe, 264 de primari de municipii şi 5.232 de consilieri municipali. Rezultatele oficiale vor fi anunţate măine după-amiază, la 48 de ore de la inchiderea secţiilor de vot. Al doilea tur de scrutin se va desfăşura, in circumscripţiile unde va fi cazul, la 4 noiembrie.

Conform rezultatelor sondajelor efectuate la ieşirea de la urne sau prin telefon, invingător in alegerile locale este partidul centrist Cetăţeni pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB), condus de primarul Sofiei, Boiko Borisov, informează Rador. "GERB, care a căştigat la limită alegerile europene din luna mai, la cinci luni după constituire, conduce acum cu aproape jumătate din voturile exprimate in Sofia, la Plovdiv (al doilea oraş ca mărime), la Burgas şi in multe alte localităţi. Varna, Ruse şi Blagoevgrad sunt insă ale socialiştilor. La Plevna şi Veliko Tărnovo conduce Uniunea Forţelor Democratice", a declarat, pentru Rador, corespondentul Petio Petkov.


"Scrutinul organizat la jumătatea mandatului guvernului socialist condus de Serghei Stanişev are semnificaţia unui serios test electoral, intr-un moment in care Executivul de la Sofia se confruntă cu un important conflict social - greva cadrelor didactice, care durează de peste o lună", comentează Associated Press, preluată de Rompres. Premierul trebuie să facă faţă şi altor presiuni - venite din parttea altor sindicate care au revendicăi similare cu cele ale profesorilor.

×
Subiecte în articol: externe