x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria a confirmat apariţia unui al doilea focar al febrei aftoase

Bulgaria a confirmat apariţia unui al doilea focar al febrei aftoase

17 Ian 2011   •   12:23
Bulgaria a confirmat apariţia unui al doilea focar al febrei aftoase
146879-.jpgAutorităţile veterinare din Bulgaria au confirmat apariţia unui al doilea focar al febrei aftoase. Analizele efectuate într-un laborator din Sofia au confirmat existenţa virusului la probele din satul Rezovo, situat în regiunea Burgas la frontiera cu Turcia, a declarat luni Iordan Voinov, directorul Serviciului naţional sanitar-veterinar.

Voinov a spus că de astăzi va începe sacrificarea tuturor animalelor din sat care ar putea fi contaminate cu virusul: bovinele, ovinele şi porcinele. O asemenea măsură a fost aplicată cu succes în satul vecin Kosti unde focarul febrei aftoase a fost deja stins, a adăugat oficialul, potrivit Agerpres.

O misiune a Comisiei Europene va vizita luni Bulgaria pentru a verifica măsurile luate de autorităţile bulgare în legătură de febra aftoasă.

Existenţa febrei aftoase a fost confirmată pe 10 ianuarie la animale domestice din satul Kosti după ce, la începutul lunii ianuarie, această maladie a fost depistată la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia. Boala este periculoasă doar pentru animale, nu şi pentru oameni. Ea este extrem de contagioasă şi poate să provoace pierderi economice foarte mari deoarece animalele contaminate nu se tratează, ci trebuie ucise.

Ultimul caz de febră aftoasă a fost înregistrat în Bulgaria în anul 1998. În Turcia, însă, sunt peste o mie de focare ale bolii.

Şapte regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase. Imediat după depistarea virusului în regiunea Burgas au intrat în vigoare interdicţii privind transportul unor animale şi fabricarea unor produse de origine animală. În alte şase regiuni vecine se aplică măsuri de prevenire a apariţiei febrei afroase. Este interzis exportul produselor pe bază de carne de animale şi al lactatelor ce provin din cele şapte regiuni ale ţării. Măsurile sunt coordonate cu Comisia Europeană şi urmează să rămână în vigoare până la data de 28 februarie.

Ucraina şi Republica Moldova au interzis complet importul de carne şi lactate din Bulgaria. Autorităţile de la Sofia consideră însă această măsură ca exagerată şi nefondată.

×