x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria ar putea pierde sute de milioane din fondurile europene pentru agricultură

Bulgaria ar putea pierde sute de milioane din fondurile europene pentru agricultură

de Petio Petkov    |    06 Aug 2009   •   00:00

Noul ministru al Agriculturii, Miroslav Naidenov, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că, în afara celor 140 de milioane de euro din programul SAPARD, Bulgaria ar putea pierde bani din mai toate fondurile europene destinate agriculturii şi evaluate la 3,2 de miliarde de euro. Mai multe decizii şi acţiuni ale vechii conduceri a ministerului sunt anchetate de Agenţia de stat pentru Securitate Naţională (DANS) în legătură cu o serie de abuzuri şi decizii ilegale.

A fost concediată şefa Direcţiei "Dezvoltare a regiunilor rurale". În următoarele zile va fi numit un nou şef al fondului agricol de stat. Au fost sistate peste 15 concursuri, organizate de fostul ministru.
Surse din Agenţia pentru Securitate Naţională au declarat că sunt în pericol direct plăţi în valoare de 700 de milioane de leva (350 de milioane de euro). Întârzie elaborarea hărţilor la baza cărora urmau să fie repartizate subvenţiile pe hectar. Pentru a fi reparată situaţia, până la data de 30 septembrie trebuie să fie fotografiat 40% din teritoriul ţării.

Înainte de a prelua postul, Naidenov a avertizat că Buxellesul va reduce subvenţiile directe cu 25%, iar cu sancţiunile ce nu vor putea fi evitate aceste subvenţii vor scădea la jumătate.

Noul ministru a început tratative cu Comisia Europeană în vederea salvării a 98 de proiecte SAPARD - cea mai mare parte în industria cărnii. Problema este foarte grea întrucât Bruxellesul a cerut, în noiembrie anul trecut, ca aceste cazuri să fie anchetate.  Guvernul dominat de foştii comunişti nu a făcut nimic, cea ce va putea duce la sancţiuni şi mai grave. Acum noul Executiv a convenit o perioadă de graţie de trei luni în care procuratura urmează a se pronunţa dacă există sau nu nereguli. Sunt şanse ca aproximativ o treime dintre cele 98 de proiecte să fie finanţate.

×
Subiecte în articol: externe