x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria: Doi foşti miniştri ai Agriculturii devin clienţi ai Procuraturii

Bulgaria: Doi foşti miniştri ai Agriculturii devin clienţi ai Procuraturii

de Petio Petkov    |    10 Aug 2009   •   00:00

În cel mult 10 zile, Procuratura bulgară va formula acuzaţii împotriva miniştrilor Agriculturii din Guvernul Serghei Stanişev - Valeri Naidenov şi Nihat Cabil, informează mass-media sofiote.



Ca şi ex-şeful Agenţiei de Stat a Pădurilor, Stefan Iurukov, cei doi vor fi traşi la răspundere pentru schimbările de terenuri agricole cu mică valoare cu terenuri pe litoral sau în staţiunile montane. Preţurile la care au fost evaluate terenurile de stat au fost de zeci sau de sute de ori mai mici decât cele ale pieţei.

Cei doi vor fi anchetaţi în stare de arest, scrie cotidianul "Standart". În momentul de faţă, Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) şi Inspectoratul Ministerului Agriculturii verifică documentele pentru câteva sute de astfel de schimburi. De la instalarea sa, noul ministru, Miroslav Naidenov, a ordonat să fie revizuite toate contractele de acest gen.

Clienţi ai Procuraturii vor deveni şi mai mulţi membri ai cabinetelor politice ale celor doi miniştri, printre care şi deputatul Biurhan Abazov - fost adjunct de ministru. "Sigur, în două-trei luni vor fi condamnaţi pentru schimburile de păduri şi terenuri care au păgubit statul cu sute de milioane de euro", a declarat la Varna primul-ministru Boiko Borisov.

Până acum, Iurukov a fost singurul acuzat pentru infracţiuni de serviciu care au cauzat pierderi foarte mari. Este vorba de schimbarea a două terenuri cu suprafaţă totală de 2,5 de hectare în apropierea plajei oraşului Sozopol. Pentru astfel de delicte, legea prevede închisoare până la 10 ani. Acţiunile lui Iurukov fac parte dintr-o schemă de corupţie care cuprinde etajele superioare ale puterii.

Fostul Parlament a interzis schimbările de terenuri şi păduri, dar în Registrul de stat au fost rezervate peste 70 de poziţii libere unde se puteau înscrie astfel de contracte datate înainte de adoptarea amendamentului respectiv. Anchetarea cazurilor de corupţie a început abia după ce centriştii din GHERB au câştigat alegerile parlamentare.

×
Subiecte în articol: externe bulgaria miniştri