x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus

Bulgaria expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus

29 Iun 2022   •   08:30
Bulgaria expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus
Sursa foto: Agerpres

Bulgaria a anunțat că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj și a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentanței Moscovei, în contextul în care tensiunile dintre cele două țări, cândva aliați apropiați, s-au amplificat.

Măsura, anunțată de ministerul de externe și de premierul demisionar, a fost cea mai mare expulzare de diplomați ruși de către Sofia în ultimii ani.

"Astăzi am expulzat 70 de diplomați ruși... Mulți dintre ei au lucrat direct pentru serviciile (de informații), iar rolul lor diplomatic a fost mai degrabă o acoperire", a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, care a pierdut săptămâna trecută un vot de neîncredere în Parlament.

Decizia reduce la mai mult de jumătate prezența diplomatică a Rusiei, care, potrivit lui Petkov, era de 114 persoane la sfârșitul lunii aprilie.

Ministerul bulgar de externe a declarat că decizia de a expulza atât de mult personal diplomatic rus a fost concepută pentru a reduce dimensiunea misiunii Moscovei la cea a reprezentanței bulgare la Moscova și ca un răspuns la ceea ce a numit activități incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, o referire la activități de spionaj.

Nu a existat un răspuns imediat al Rusiei la acuzațiile de spionaj.

Petkov a adoptat o poziție neobișnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o țară care s-a bucurat de legături strânse cu Moscova în timpul perioadei comuniste și care a fost mult timp o atracție pentru turiștii ruși.

Ministerul de Externe a declarat că Bulgaria a limitat dimensiunea prezenței diplomatice a Rusiei la 48 de persoane și a cerut diplomaților ruși expulzați să părăsească țara până duminică la miezul nopții.

"Duminică, ne așteptăm ca un avion plin, cu 70 de locuri, să decoleze spre Moscova", a declarat Petkov.

Ministerul de Externe a precizat că Bulgaria își închide, de asemenea, temporar misiunea diplomatică din orașul rus Ekaterinburg și se așteaptă ca Rusia să oprească temporar activitățile propriei misiuni din orașul bulgar Ruse.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: expulzare rusi